Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Buly - debata expertů

Macháč, Bouzková a Vondroušová prošli v Melbourne do druhého kola. Končí Kvitová, Siniaková i Lehečka

Z šesti českých zástupců úterního programu se na grandslamovém Australian Open podívá do druhého kola polovina. Postup oslavili Tomáš Macháč, Markéta Vondroušová a Marie Bouzková. Petra Kvitová prohrála stejně jako loni se Soranou Cirsteaovou. Před rokem dvojnásobná vítězka Wimbledonu nestačila na Rumunku v Melbourne ve druhém kole, letos s ní prohrála už v prvním dvakrát 2:6.

Je nám líto, video expirovalo.
Kvitová skončila na AO už v 1. kole, loučí se i Siniaková

Turnajová jednatřicítka Vondroušová, loňská stříbrná olympijská medailistka z Tokia, si poradila s domácí Priscillou Honovou 6:2 a 6:3. Macháč porazil Argentince Juana Manuela Cerúndola 6:3, 2:6, 6:4, 6:2 a stejně jako loni si zahraje na Australian Open druhé kolo. Marie Bouzková zdolala kvalifikantku Rebeccu Marinovou z Kanady 6:1, 6:3 a na grandslamu zaznamenala druhou výhru v kariéře.

Skončila Kateřina Siniaková, které se nepodařilo zaskočit Estonku Anett Kontaveitovou a s šestou nasazenou hráčkou prohrála 2:6 a 3:6. Jiří Lehečka bojoval při své grandslamové premiéře srdnatě s Bulharem Grigorem Dimitrovem a prohrál 4:6, 6:4, 3:6 a 5:7.

Kvitové, kterou trápí od začátku roku problém se zápěstím, se zápas s Cirsteaovou nevydařil. Udělala 39 nevynucených chyb, nevyužila ani jeden ze dvou brejkbolů a do šatny odcházela už po hodině a dvanácti minutách. "Není moc co říct. Takový je sport," řekla Kvitová.

Na grandslamu prohrála finalistka Australian Open z roku 2019 Kvitová hned v prvním kole stejně jako loni ve Wimbledonu a v Melbourne poprvé od roku 2018.

Bouzková doplnila Vondroušovou

Vondroušová zvládla zápas s majitelkou divoké karty Honovou za sedmdesát minut. Ve druhém setu vývoj otočila z 1:3 díky pěti hrám v řadě. "Hrála jsem, co jsem potřebovala. Myslím, že jsem docela dobře podávala," uvedla loňská osmifinalistka turnaje pro web Tenisový svět.

Příští soupeřkou dvaadvacetileté Vondroušové bude Ruska Ljudmila Samsonovová, 37. hráčka světa a autorka vítězného bodu z loňského pražského finále Poháru Billie Jean Kingové. "Na druhý kolo je to hrozně těžkej los. Už jsem s ní jednou prohrála, takže teď chci vyhrát," řekla Češka.

Vítězka juniorky na US Open 2014 Bouzková využila příznivého losu a hráčku z kvalifikace Marinovou porazila za hodinu a čtvrt. Česká tenistka slaví při dvanáctém startu v hlavní soutěži žen na grandslamu druhou výhru v kariéře. Dosud vyhrála 1. kolo jen ve Wimbledonu v roce 2019.

Jednadvacetiletý Macháč ve třetím setu utkání s Cerúndolem prohrával 1:3, ale otočil na 5:3. Pak sice set nedopodával, ale vzápětí v dlouhém gemu znovu prorazil podání soupeře. Ve čtvrtém setu berounský rodák odvrátil v páté hře brejkbol a čtyřmi hrami v řadě duel ukončil. O třetí kolo, čímž by si vylepšil grandslamové maximum, bude hrát s Maximem Cressym z USA.

Lehečka sebral Dimitrovovi set a v utkání dal padesát vítězných úderů, ale udělal ještě o osm chyb více. "Zápas mi ukázal, že s takovým hráčem dokážu hrát a držet krok. On ale ukázal, jak je zkušený. Ví, kdy a co kam zahrát, což bylo rozhodující," uvedl Lehečka.

Tenisový grandslamový turnaj Australian Open v Melbourne:

Muži: Dvouhra - 1. kolo: Macháč (ČR) - J. M. Cerúndolo (Arg.) 6:3, 2:6, 6:4, 6:2, Dimitrov (26:Bulh.) - Lehečka (ČR) 6:4, 4:6, 6:3, 7:5.

Ženy: Dvouhra - 1. kolo: Cirsteaová (Rum.) - Kvitová (20-ČR) 6:2, 6:2, Vondroušová (31-ČR) - Honová (Austr.) 6:2, 6:3, Kontaveitová (6-Est.) - Siniaková (ČR) 6:2, 6:3, Bouzková (ČR) - Marinová (Kan.) 6:1, 6:3.

Zdroj
ČTK, ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články