Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Touchdown

Další grandslamovový titul do sbírky. Krejčíková se Siniakovou poprvé ovládly Australian Open

Sbírka grandslamových titulů ze čtyřhry dua Barbora Krejčíková, Kateřina Siniaková zase jednou narostl. Český pár po dvou triumfech na Roland Garros a jednom na Wimbledonu dokázal triumfovat také na Australian Open. Ve finále nasazené jedničky otočily nepříznivý vývoj a porazily brazilsko-kazašský pár Beatriz Haddadová Maiaová, Anna Danilinová 6:7 a dvakrát 6:4.

Je nám líto, video expirovalo.
Krejčíková se Siniakovou poprvé ovládly Australian Open

Český pár na cestě do finále neztratil ani set, ale proti překvapení turnaje se dostával do hry pomaleji. Soupeřky nastoupily bez respektu, byly aktivní a méně chybovaly. Ve třetí hře ztratily Češky při podání Siniakové servis a následně prohrávaly 2:4. Pak otočily na 5:4, jenže v jedenáctém gamu přišly o podání znovu a na returnu odvracely ztrátu setu. Ještě si vynutily tie-break, ale v něm ztratily prvních šest výměn a pak jen zkorigovaly na 3:7.

Poprvé v zápase se olympijské vítězky dostaly do výraznějšího vedení v úvodu druhé sady, kdy hned Brazilce Haddadové Maiaové sebraly podání, a náskok brejku udržely až do konce. Ubojovaly i šestou hru, kdy Krejčíková udělala dvě dvojchyby za sebou a musely odvracet brejkbol.

Outsiderky finálového duelu dál vzdorovaly a v rozhodující sadě měly jako první šanci na brejk, protože Siniaková udělala ve čtvrté hře tři dvojchyby. Češky s vypětím sil podání udržely a získaly převahu na kurtu i díky tomu, že Krejčíková hrála svou nejlepší pasáž ve finále. Dostaly se do vedení 5:2, ale napoprvé duel nedopodávaly. Uspěly až v desáté hře při podání Krejčíkové.

Závěrečná výměna byla plná vysokých úderů z obou stran, přičemž ten poslední z rakety Krejčíkové dopadl k základní čáře a Danilinová na něj nedosáhla. "Musím říct, že tohle bývala moje hra, když mi bylo někdy do dvanácti let," komentovala Krejčíková poslední výměnu. Tehdy to bylo účinné, protože dívky nebyly ještě tak vysoké.

"A byly to kurty, kde nebylo tolik místa. Byl tam plot nějaké tři metry za základní čarou. Takže když člověk hrál tyhle míče, tak to odskakovalo přes plot," vyprávěla. Důležité pro ni bylo získat poslední míč jakýmkoliv způsobem. "Jsem ráda, že to v sobě pořád mám, a vidíte, že i takové míče vyhrávají trofej," poznamenala.

Zápas byl velmi vyrovnaný. "Dnes jsme opravdu tvrdě bojovaly. Musely jsme jedna druhou tlačit," řekla Siniaková v rozhovoru před převzetím trofeje. "Chci poděkovat své partnerce (Krejčíkové), že se mnou hraje velmi dlouhou dobu. Jsem strašně šťastná, že spolu pořád tak dobře spolupracujeme a jde to pořád nahoru. Těším se na další dobrodružství," dodala.

Po loňské finálové porážce Krejčíková se Siniakovou poprvé triumfovaly v Melbourne a získaly čtvrtý společný grandslamový titul. "Loni jsme tady hrály finále, předtím semifinále, na trofej jsme útočily docela dlouho. Po tak dlouhém finále nám určitě zůstanou hezké vzpomínky, máme velkou radost, že titul konečně máme," řekla Radiožurnálu Siniaková.

Ve sbírce nemají jen trofej z US Open. "Bylo by pěkné sbírku zkompletovat, ale nemáme to v hlavě. Jen se budeme snažit odehrát příští grandslam co nejlépe," uvedla Krejčíková, která se navzdory vzestupu v singlu chystá pokračovat i ve čtyřhře. "Myslím, že to můžu zvládnout, ale taky vím, že to bude velmi složité. V deblu se budeme soustředit na grandslamy a velké turnaje WTA 1000. A když už s Katkou budeme hrát, chci si vést dobře. Stejně tak udělám všechno pro to, abych byla úspěšná i v singlu," plánovala.

Na Australian Open aktuálně nejlepší pár světa navázal na 32 let starý triumf Jany Novotné s Helenou Sukovou, které před nimi soutěž ovládly jako dosud jediný český pár. Naposledy Lucie Šafářová vyhrála před pěti lety s Američankou Bethanií Mattekovou-Sandsovou.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články