Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Paralympijský magazín

Nechtěl jsem, aby mi někdo sebral nejlepší světový čas. Tak jsem to napálil, říká Fuksa

V Račicích se mu vstup do sezony povedl na jedničku. Martin Fuksa se na pětistovce na čtvrt sekundy přiblížil vlastnímu nejlepšímu světovému času, který zajel před čtyřmi lety v Szegedu. Už před závodem tušil, že se díky větru do zad a teplému počasí může jet rychle.

Martin Fuksa
zdroj: ČTK autor: Hájek Ondřej

"I proto jsem chtěl zvítězit, protože jsme se bál, že kdybych nevyhrál, někdo by mohl atakovat můj čas. Říkal jsem si, že na sto procent musím vyhrát, abych překonal když tak sám sebe, a ne někdo mě," řekl po závodě.

Odstartoval do něj nejlépe ze všech. "Byla to moje taktika napálit to od začátku, protože minulý rok to nebyla úplně moje silná disciplína a chtěl jsem se k tomu vrátit. Myslím si, že jsem se k tomu vrátil úspěšně," líčil.

Nevěděl, že od začátku vede. "Vždycky se soustředím hlavně sám na sebe. Nejel jsem ten začátek úplně na sto procent, jel jsem to na 99, abych mohl právě zafinišovat. Ještěže jsem si tam trochu sil nechal, protože těch posledních 150 metrů, možná sto bylo hezkých," řekl.

S Brazilcem Isaquiasem Queirozem, olympijským šampionem na kilometrové trati, se přetahovali do posledních metrů. "Brazilec ty pětistovky má hodně rychlé. Já jsem ho mockrát neporazil. Jsem hrozně rád, že se mi to povedlo na tu pětistovku. Myslím si, že pětistovka je jeho absolutně nejsilnější trať. Myslím si, že moje je silná taky a momentálně jsme dva nejlepší na světě v celé té disciplíně," radoval se český reprezentant.

Nedbá na to, že pětistovka na rozdíl od kilometru není olympijská trať. "Olympijské tratě jsou důležité na olympiádě a rok před ní, kdy se musíte nominovat, ale pak je to medaile jako každá jiná pro mě. Jsem za každou rád, a když zlatá, tak ještě víc," poznamenal.

Chybělo málo, aby byli ve finále s bratrem Petrem oba. Mladší sourozenec dojel v pátečním semifinále na postupové druhé příčce, ale pak byl diskvalifikován kvůli příliš lehké lodi. "Samozřejmě je mi ho líto, mohli jsme jet spolu finále před domácím publikem, to by bylo fakt skvělé, hlavně pro něj jako zkušenost. Je to prostě holubárna. Když má člověk 14 kilo a je takové počasí a vedro, musí počítat, že ta loď může malinko vyschnout. Určitě přesně 14 nemám, ale trochu víc. Myslím, že příště si na to dá už pozor a něco si dovážil," komentoval.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články