Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Magazín EURO 2024

Perušič se Schweinerem budou hrát v Ostravě finále. V dramatické koncovce proměnili desátý mečbol

Plážoví volejbalisté Ondřej Perušič a David Schweiner postoupili na turnaji světového okruhu v Ostravě potřetí za sebou do finále. Bývalé evropské šampiony Španěly Pabla Herreru a Adriána Gaviru porazili po velkém boji ve druhém setu 21:19 a 36:34. V dramatické koncovce čeští reprezentanti proměnili až desátý mečbol.

V nedělním finále elitního turnaje Pro Tour si Perušič se Schweinerem zahrají proti olympijským vítězům Andersi Molovi a Christianu Sörumovi z Norska, kterým v Dolních Vítkovicích podlehli v souboji o celkové prvenství před třemi roky. Předloni se akce nekonala kvůli koronaviru.

Loni čeští volejbalisté prohráli ve finále s Nizozemci Alexanderem Brouwerem a Robertem Meeuwsenem, mistry světa z roku 2013, kteří dnes neuspěli v druhém semifinále. Souboj o zlato začne v 17:00.

Perušič a Schweiner dnes zvládli nejprve čtvrtfinálový duel s turnajovými dvojkami Šarífem Janusem a Ahmedem Tidžanem z Kataru, které porazili 2:1 na sety. Nasazené jedničky ztratily s třetím párem světového žebříčku úvodní set 16:21. Ve druhém ale bronzové olympijské medailisty z Tokia čeští hráči porazili 21:18 a třetí sadu vybojovali 15:13.

"Začátek byl dobrý, ale Katařani většinou ty první sety mívají lepší. Věděli jsme, že ten první set hrají opravdu neuvěřitelně, mají hrozně vysoká čísla úspěšnosti na útoku, ale od toho druhého setu už jdou trochu dolů, Jsem rád, že jsme tu šanci využili," řekl Perušič v rozhovoru pro Českou televizi.

Na nedávné světové jedničky Januse a Tidžana narazili Perušič se Schweinerem naposledy před dvěma měsíci v mexickém Rosaritu rovněž ve čtvrtfinále, kde prohráli 1:2 na sety. Loni v březnu je zdolali cestou za titulem v Dauhá. "Všechny naše zápasy s nimi jsou většinou jako přes kopírák. První set prohrajeme, ať už těsně, nebo ne, pak se nám druhý většinou povede vyhrát a pak už se rozhoduje v tie-breaku. To je záležitost pár bodů, dneska to bylo i trochu štěstí," dodal Perušič.

V semifinále si Češi zopakovali páteční zápas se španělskou dvojicí, kterou na závěr skupiny hladce porazili. Tentokrát s ní měl sedmý pár světového žebříčku mnohem více práce. "Asi nemůžeme čekat stejný průběh jako včera. Myslím si, že Španělé se ponaučí z taktických chyb a budou asi víc tlačit servis. Myslím, že dvakrát v řadě se jim nestane, že by podávali špatně. My se na to musíme připravit," uvedl Schweiner před utkáním.

Jeho slova se potvrdila. V maratonské druhé sadě domácí volejbalisté odvrátili šest setbolů a sami využili až desátou příležitost k ukončení zápasu. Perušič po dobrém obranném zákroku v poli a po Schweinerově nahrávce zakončil do odkrytého hřiště.

Z okruhu FIVB mají čeští olympionici zatím devět medailí, z toho šest stříbrných. Tituly získali v loňské životní sezoně: v březnu na čtyřhvězdičkové akci tehdejšího Světového okruhu v Dauhá a v srpnu na dvouhvězdičkovém turnaji v Praze.

Turnaj Pro Tour kategorie Elite v plážovém volejbalu v Ostravě:

Muži:
Čtvrtfinále:
Perušič, Schweiner (1-ČR) - Šaríf, Ahmed (2-Katar) 2:1 (-16, 18, 13)

Semifinále: Perušič, Schweiner - Herrera, Gavira (16-Šp.) 2:0 (19, 34), Mol, Sörum (6-Nor.) - Brouwer, Meeuwsen (3-Niz.) 2:0 (18, 17)

Ženy:

Semifinále: Müllerová, Tillmannová (14-Něm.) - Hüberliová, Brunnerová (13-Švýc.) 2:0 (22, 23) , Talita, Rebecca (4-Braz.) - Heidrichová, A. Vergé-Dépréová (11-Švýc.) 2:0 (19, 16).

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články