Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Panorama

Zábojník do finále na sto metrů prsa neprošel a na ME skončil dvanáctý

Dvanáctou příčku na 100 metrů prsa si připsal na mistrovství Evropy plavec Matěj Zábojník. V semifinále šampionátu v Římě se znovu dostal pod 61 sekund, ale časem 1:00,84 zůstal 21 setin za svým dopoledním českým rekordem. K postupu do finálové osmičky by dvaadvacetiletý český reprezentant potřeboval plavat o více než půl sekundy rychleji.

Matěj Zábojník
zdroj: PR autor: ČSPS/Martin Sidorják

Zábojník, jehož hlavní tratí je dvoustovka, do semifinále proklouzl jako poslední z dodatečného souboje s Izraelcem Kristianem Pitshuginem. Právě při tomto duelu vylepšil dubnový český rekord na 1:00,63. Ve večerním programu nechal za sebou čtyři soupeře a znovu plaval rychleji, než byl jeho osobní rekord před začátkem šampionátu.

Zábojníkova trenéra Jiřího Vlčka dvanácté místo velmi příjemně překvapilo. "Můžeme být určitě maximálně spokojeni i vzhledem k tomu, že se jednalo o Matějův třetí závodní výkon během jednoho dne. Taktika byla zvolena obdobně jako při rekordu, rozjet tempově a útočit ve druhé polovině trati. Samozřejmě úbytek sil jistě byl a výkon v semifinále to ovlivnilo. Na této úrovni rozhodují detaily a každý výdej energie je znát," uvedl.

V sobotu dopoledne nejlepší český prsař vstoupí do závodu na 200 metrů, kde by mohl mít ještě vyšší ambice. "Stovka nám připravila velmi dobrý start k hlavní trati a bylo vidět, že tempo dvoustovky bude Matějovi více vyhovovat," odhadoval kouč.

První evropský titul na tomto mistrovství Evropy získal domácí Alberto Razzetti, který v polohovém závodě na 400 metrů vylepšil stříbro z loňského mistrovství Evropy v Budapešti a má premiérové zlato z dlouhého bazénu. Loni na podzim se v krátkém bazénu radoval ze světového i evropského titulu na 200 metrů motýlek.

Další Češi do semifinále neprošli

Naopak na 50 metrů motýlek měl český rekordman Jan Šefl k postupu do semifinále daleko. V rozplavbách časem 24,13 zaostal o šest desetin za svým maximem z dubnového závodu v Eindhovenu a obsadil 24. místo. K účasti v semifinálové šestnáctce by potřeboval rekord atakovat.

V tomtéž závodě zahájil evropský šampionát také znakař Tomáš Franta, který výkonem 25,26 zaostal o tři čtvrtě sekundy za osobním rekordem v této doplňkové disciplíně a zařadil se na 43. místo.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články