Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Panorama

Úspěšné plavkyně chválily atmosféru na OH mládeže: Bylo to nepopsatelné

Dvě zlaté medaile a jednu bronzovou veze z olympijských her mládeže v Buenos Aires plavkyně Barbora Seemanová. Ta má zkušenosti i z velké olympiády, protože jako šestnáctiletá startovala před dvěma lety v Riu de Janieru. Tahle juniorská varianta Her ale pro ni byla náročnější, protože se tu od ní čekaly výsledky. Druhou českou vítězkou v Argentině byla šestnáctiletá čtvrtkařka Barbora Malíková, která po účasti na "velké" olympiádě touží.

Barbora Seemanová
zdroj: ČT/freedrive.cz

Na OH 2016 byla Seemanová nejmladší členkou české výpravy. "Bylo to rozkoukávací, byla jsem malinká mezi dospělými a koukala po všech. Teď jsem spíš musela jet s tím, že se chci dostat do finále a potřebuju být mezi nejlepšími," srovnávala kraulařka obě akce.  

Pro dorosteneckou mistryni světa Malíkovou byl úspěch na mládežnické olympiádě další motivací, aby zabojovala o olympijskou účast i mezi dospělými. "Pokud tohle je akorát střípek, neumím si představit velkou," řekla novinářům po příletu. A možná by mohla být už za dva roky v Tokiu. "Uvidíme, podle zdraví a jak se budu zlepšovat, ale asi to není nereálné," dodala svěřenkyně Jany Gellnerové.  

Kromě závodů obě plavkyně na olympiádě mládeže nadchla možnost potkávat nové lidi a získávat kamarády napříč sporty i národy. Užívaly si slavnostní zahájení v centru města. "Jak to nebylo na stadionu, tak to bylo hrozně příjemné, taková ta domácí atmosféra. Nebylo to všechno nastrojený, spíš, že ty lidi chtěli ukázat něco ze své země," vykládala Seemanová.

Je nám líto, video expirovalo.
Češi přivezli z Olympiády mládeže 13 medailí

Pro Malíkovou bylo zahájení výjimečné i tím, že byla vlajkonoškou české výpravy. "Tohle byl velký zážitek, být před těmi tisíci lidmi. I v zákulisí, jak jsme se bavili s dalšími velkými sportovci, to bylo nepopsatelné," vyprávěla.

Seemanovou příjemně překvapila i atmosféra v bazénu. "Nečekala jsem, že to plavání bude v Argentině až tak navštěvované. Na finálovém bloku bylo každý den vyprodáno. A hlavně Argentinci dokázali celý bazén rozeřvat," řekla. A výrazné zastoupení v ochozech na různých sportech mívali i čeští sportovci. "Bylo to hezký, všichni strašně fandili a bylo tam slyšet i české povzbuzování," doplnila Seemanová.  

Než budou sbírat další sportovní zážitky, budou muset dohnat školu, jak všem mladým olympionikům při přivítání na letišti připomněl předseda Českého olympijského výboru Jiří Kejval. "Teď bude tvrdý návrat do reality. Budu makat, co to půjde, protože musím dohnat všechno to učivo. Doufám, že to moje tělo zvládne a bude zvládat školu i plavání dohromady," řekla Seemanová, která studuje na ekonomickém lyceu.  

Malíková se toho trochu děsila. "Dohánět to bude hodně náročné, protože v architektuře, kterou studuji, moc času není, a ještě ty tři týdny..." řekla. Ale bude mít na školu dost času, protože jí skončila sezona a čeká ji třítýdenní odpočinek.  

To Seemanová bude pokračovat v plném tréninku. V prosinci bude startovat na mistrovství světa dospělých v krátkém bazénu v Číně. S motivací ani po úspěšné mládežnické olympiádě nebude mít problém. "Je to docela daleko od sebe, necelé dva měsíce, bude to v pohodě," dodala.


Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články