Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Buly - debata expertů

Plavání se rozhodlo zavést speciální kategorii pro transgenderové sportovce

Plavání se jako první sport rozhodlo zavést kategorii "open" pro transgenderové sportovce na některých akcích. Jejich účast v elitních ženských závodech mezinárodní federace FINA omezí. Zástupci členských svazů to odhlasovali na mimořádném kongresu v Budapešti. Pro návrh bylo 196 hlasující, 42 bylo proti a 36 se jich zdrželo.

Je nám líto, video expirovalo.
Plavání se rozhodlo zavést kategorii pro transgenderové sportovce

Hlasovalo se poté, co účastníci kongresu vyslechli zprávy od pracovní skupiny složené z lékařů, právníků a sportovních osobností. FINA úplně nevyloučila účast transgenderových sportovců v ženských závodech. Změnu pohlaví však musí podstoupit do 12 let.

"Nechci, aby se sportovcům říkalo, že nemůžou soutěžit na nejvyšší úrovni," uvedl předseda FINA Husajn Musallám. "Zřídíme pracovní skupinu pro vytvoření otevřené kategorie během našich soutěží. Budeme první federací, která to udělá," dodal kuvajtský funkcionář.

Dva delegáti ze Švédska a Nového Zélandu zpochybnili tento přístup s tím, že do 12 let se pro tak zásadní životní krok těžko někdo rozhodne. Musallám na to odpověděl, že tuto námitku předá pracovní skupině.

"Musíme chránit práva našich sportovců soutěžit, ale také musíme chránit férovost soutěží na našich akcích, hlavně v kategorii žen," řekl Musallám.

O startech transgenderových sportovců mezi plavkyněmi se začalo intenzivně diskutovat poté, co Američanka Lia Thomasová po změně pohlaví letos v březnu vyhrála na univerzitním šampionátu NCAA ženský závod na 500 yardů. Podobné debaty vyvolala účast novozélandské transgenderové vzpěračky Laurel Hubbardové na loňských olympijských hrách v Tokiu.

Rozhodnutí FINA přivítala bývalá britská plavkyně Sharron Daviesová, stříbrná olympijská medailistka z Moskvy 1980, která vystupovala proti startům transgenderových závodnic mezi ženami. "Ani nedokážu vyjádřit, jak jsem hrdá na svůj sport, FINA a jejího prezidenta za to, že zapojujete vědu, ptáte se sportovců i trenérů a usilujete o spravedlivý sport pro ženy. Plavání vždy přivítá každého bez ohledu na to, jak se identifikuje, ale férovost je základním kamenem sportu," uvedla.

Naopak organizace Athlete Ally, která podporuje osoby LGBTQI+ ve sportu, krok plavecké federace zkritizovala. Nová kritéria FINA pro transgenderové sportovce označila za diskriminační, škodlivá, nevědecká a odporující principům Mezinárodního olympijského výboru přijatým v loňském roce. "Pokud skutečně chceme chránit ženský sport, musíme zahrnout všechny ženy," uvedla organizace na Twitteru.

Zdroj
ČTK, ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články