Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
V šachu

Kubová v semifinále zrychlila, skončila ale desátá. Navrátil ve skocích stříbro neobhájil

Simoně Kubové finále na mistrovství světa v Koreji znovu uniklo, na neolympijské padesátce znak skončila v semifinále desátá. Ve srovnání s dopolední rozplavbou zrychlila na 27,91 sekundy a počtvrté v kariéře se na této trati dostala pod 28 sekund, ale k postupu jí dvanáct setin chybělo. Michal Navrátil stříbro z Budapešti v extrémních skocích do vody neobhájil. Český reprezentant obsadil čtvrtou příčku s výraznou ztrátou na bronzového Mexičana Jonathana Paredese.

Ilustrační foto

Maximem sedmadvacetileté Kubové na tomto šampionátu zatím zůstává deváté místo ze stovky. Na padesátce si o čtyři příčky polepšila ve srovnání s předloňským MS v Budapešti. Padesátka byla velmi vyrovnaná, všechny postupující se vešly do 17 setin.

"Nekoukala jsem se na výsledky první rozplavby, protože to by mě rozhodilo. Padesátka je o strašlivých kousíčkách a furt se to vyrovnává, je to čím dál těžší," uvedla Kubová.

Posteskla si, že se v Asii necítí tak dobře jako při posledních trénincích před odletem. "Na týdenním soustředění v Praze se mi plavalo mnohem líp než celou dobu tady. Nevím, čím to je. Snad se to do příštího roku zlepší. A smůla se snad promění ve štěstí," řekla Kubová s vyhlídkou na olympijské hry v Tokiu.

V Kwangdžu ještě poplave dvoustovku, která ji čeká v pátek. Znovu může využít služeb reprezentačního psychologa Michala Šafáře, který jí pomáhá. Dnes s ním trávila poslední chvíle před startem.

"Říkal mi, že jsem šikovná, že mi to jde, že mám natrénováno, že jsem odolnější, než jsem bývala, a že to zvládnu. Myslím, že je tady naprosto nepostradatelný. Před startem je pro mě důležitější než trenér," uvedla Kubová.

Milák na trati 200 metrů motýlek překonal o 78 setin deset let starý rekord nejúspěšnějšího olympionika všech dob Michaela Phelpse z období rozmachu celotělových plavek.

Maďar dohmátl v čase 1:50,73 a jako první na světě se dostal po 1:51. Druhý Daija Seto z Japonska na něj ztratil více než tři sekundy.

Devatenáctiletý Milák dokázal tuto disciplínu vyhrát jako první teenager od Phelpsova úspěchu v roce 2003.

Třiadvacetinásobný olympijský šampion a šestadvacetinásobný mistr světa Phelps historickým tabulkám dominoval dlouho, poprvé světový rekord překonal v březnu 2001 a pak ho sedmkrát vylepšil.

Kraulařskou osmistovku vyhrál Ital Gregorio Paltrinieri, který se jako první Evropan dostal pod sedm minut a 40 sekund.

Evropský rekord krajana Gabriele Dettiho z předloňského MS vylepšil o sekundu a půl na 7:39,27. Obhájce zlata Detti skončil pátý.

Šestou příčku obsadil kontroverzní Číňan Sun Jang, který se tak nemusel obávat dalšího projevu nevole některého ze soupeřů při medailovém ceremoniálu, s nimiž se setkal po triumfech v závodech na 400 a 200 metrů.

V dopoledních rozplavbách se z českých reprezentantů představila i Barbora Závadová, která i při druhém startu na šampionátu skončila ve třetí desítce.

Po 27. místě na krátké polohovce byla ještě o příčku horší v rozplavbách na 200 metrů motýlek, což je její doplňková disciplína.

Časem 2:15,63 zůstala zhruba o čtyři sekundy za svým českým rekordem z loňského roku. Hlavní disciplínou Závadové je dlouhá polohovka, kterou poplave v neděli.

Navrátil po pondělní první polovině soutěže figuroval na třetí příčce s více než pětibodovým náskokem na Hunta. Před finálovým dnem měl ale zdravotní problémy."Od včera jsem měl velké bolesti zad. Odskákal jsem trénink a teď si furt zahřívám krémem záda, protože se nemůžu pořádně ohnout a narovnat, jak to bolí," uvedl Navrátil.

Za největšího kandidáta na titul Hunta klesl hned po prvním dnešním skoku, za který dostal pátou nejvyšší známku. Finálový skok se mu ze čtyř závodních skoků vydařil nejméně, byl v něm desátý a neměl šanci zaútočit na medaili.

Myslím, že skok byl zpočátku výborný. Dobře jsem to roztočil, ale snažil jsem se držení těla víc zpomalit do vody, držet to pod kontrolou a nepustit to. A tam byla chybička, že jsem byl až moc stažený a trošku jsem tam nedopadl, nechal jsem tam hrudník. Je to hrozná rychlost a místo devítek se jde na 7,5 bodu," hodnotil Navrátil svůj finálový skok.

Je nám líto, video expirovalo.
Extrémní skokan Navrátil na MS stříbro neobhájil, skončil čtvrtý

Od stupňů vítězů ho nakonec dělilo téměř padesát bodů. Vedle zlatého Hunta a bronzového Paredese ho předčil také stříbrný obhájce titulu Steve Lo Bue z USA. "Jsem rád, že jsem hned pod nimi a až pode mnou začíná liga těch, co se nedostali na pódium. Mezi nimi jsem nejlepší," řekl Navrátil.

Králem druhé poloviny soutěže byl Hunt, který letos vyhrál čtyři z pěti závodů série Cliff Diving. Získal suverénně nejvyšší ohodnocení za oba skoky a s náskokem 8,55 bodu vybojoval své druhé světové zlato po úspěchu v roce 2015 v Kazani. Po pondělní první polovině soutěže přitom na vedoucího Lo Bueoho ztrácel téměř třicet bodů.

Zatímco předloni na šampionátu v Budapešti vybojoval Navrátil první českou medaili po 14 letech, tentokrát skončil stejně jako v Barceloně 2013 čtvrtý. I tak se zatím postaral o nejlepší české umístění na probíhajícím MS v plaveckých sportech.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články