Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Magazín EURO 2024

Franta na ME opět překonal české maximum, ale do finále nepostoupil. Seemanové se nedařilo

Třetí start na evropském šampionátu, třetí rekord. Znakař Tomáš Franta po dvoustovce a stovce posunul vlastní české maximum i na sprinterské padesátce. Čas 23,80 mu vynesl 13. místo v rozplavbách a postup do semifinále, kde obsadil 15. příčku. Neuspěla v něm ani kraulařka Barbora Seemanová, která na trati 400 metrů skončila třináctá.

Tomáš Franta
zdroj: PR autor: ČSPS/Vaňo Martin

Za Frantou se v semifinále umístil jen Ital Lorenzo Mora, jenž byl diskvalifikován. Potvrdil se předpoklad českého reprezentanta, že pro postup do finále by bylo potřeba výrazně zrychlit. 

Padesátku nakonec opanoval Kliment Kolesnikov z Ruska, který měl ve finále čas 22,75 sekundy, a získal druhé nedělní individuální zlato. Triumfoval totiž i v polohovém závodě na 100 metrů. "Bylo to strašně těžké, ale vyhrávání mám v krvi," řekl devatenáctiletý plavec, jenž získal v Glasgow tři zlaté medaile v individuálních závodech a další tři ve štafetách.

Sedm titulů si z ME odveze jeho krajan Vladimir Morozov. V neděli získal třetí individuální zlato, když po prsařské a kraulařské padesátce dominoval i na trati 100 metrů volný způsob. K tomu pomohl ke čtyřem nejcennějším medailím ruským štafetám.

Seemanová další finále nepřidala

Devatenáctiletá Seemanová zahájila rozplavbu rychle a po první stovce vedla, nakonec se však propadla na páté místo.

Výkonem 4:07,79 zaostala o více než čtyři sekundy za vlastním českým rekordem z říjnových závodů v Plzni. "Asi bych to možná raději nehodnotila. Katastrofa, nechápu to. Od začátku to bylo úplně špatně," konstatovala zklamaně.

Příčinu neúspěchu hledala marně. "Vůbec nevím, únavu jsem ze včerejška necítila. Nebyla jsem nějak rozložená, ale netuším, čím to bylo, nedokážu to teď říct," přemítala.

S průběhem ME však nespokojená není. "S dvoustovkou jsem spokojená. Samozřejmě, medaile nebyla, z čehož budou Češi určitě zklamaní. Ale já si myslím, že to není moje poslední mistrovství Evropy. Navíc je to krátký bazén, takže to neberu jako katastrofu," doplnila Seemanová.

Dvojnásobný počet účastí ve finále

Česká výprava si v Glasgow připsala šest finálových účastí, dvakrát tolik než v roce 2017 v Kodani. Nejlepšími výsledky bylo kvarteto pátých míst, o které se postaraly Simona Kubová na všech znakařských distancích a Barbora Seemanová na 200 metrů volný způsob.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články