Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
WA Race Walking Tour Gold - Poděbrady

Ztrátu domova bere taekwondistka Alízadeová jako nutnou oběť. V Tokiu chce startovat za Německo

Jako první sportovkyně v historii Íránu získala olympijskou medaili, ale kvůli přístupu funkcionářů už nechce rodnou zemi reprezentovat. Taekwondistka Kimía Alízadeová, která začátkem roku z islámské republiky emigrovala, zvažuje, že bude na Hrách v Tokiu startovat za Německo. Jednadvacetiletá závodnice by v Japonsku ráda navázala na úspěch z Ria de Janeiro, kde skončila třetí.

Íránská taekwondistka Kimía Alízadeová
zdroj: AP autor: Andrew Medichini

"Ráda bych tam (na OH v Tokiu, pozn. autora) startovala za Německo. Doufám, že zde budu mít klidný a bezproblémový život," řekla Alízadeová. Podle informací listu Bild am Sonntag momentálně bydlí v Hamburku a jedná s německým svazem. Nabídky má ovšem i z Kanady, Nizozemska, Belgie a Bulharska.

Informace o útěku z rodné země zveřejnila Alízadeová minulý týden, kdy prozradila, že přesídlila do Nizozemska. Na Instagramu se označila za "jednu z milionů utlačovaných žen v Íránu".

"Odešla jsem, protože už jsem měla dost toho, že mě využívali jako nástroj propagandy. Raději přijmu stesk a bolest ze ztráty domova, než abych byla dál součástí pokrytectví, lží, nespravedlnosti a pochlebování," napsala.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články