Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Branky, body, vteřiny

Žokejové dosáhli svého, pravidla o užití bičíku se zmírňují

Londýn - Po protestech žokejů kvůli novému pravidlu v britských dostizích omezujícímu používání bičíku řídící orgán regule upravil a zrušil již udělené tresty. Belgický žokej Christophe Soumillon tak nepřijde o 50 000 liber (1,4 milionu korun), které si vydělal jako prémii při vítězství s francouzským koněm Cirrus des Aigles v Champion Stakes v Ascotu. Původně byl potrestán za to, že v cílové rovince švihl koně šestkrát bičíkem. O jeden úder tak překročil povolený limit.

 

Ilustrační foto
zdroj: ČT24

Pravidlo o počtu švihnutí v cílové rovince bylo zrušeno. Nadále však platí, že v rovinovém dostihu smí žokej použít bičík nejvýše sedmkrát, v překážkových dostizích je limit osm švihnutí.

Konec kariéry by měl odvolat elitní irský žokej Richard Hughes, který v krátké době porušil omezení dvakrát a obdržel distanc na 15 dnů. Poté ohlásil, že končí, jestli se pravidla nezmění. "Dokud se to nevyřeší, tak nebudu jezdit. Připravili mě o moje jezdecké umění. Je to, jako kdyby Messimu nařídili, aby nehrál levou nohou," stěžoval si před dnešním rozhodnutím jezdec.

V Česku platí obdobné nařízení. Jezdci mohou používat v dostizích bičík neomezeně, ale jen sedmkrát v cílové rovince či po předposledním skoku.

Zdroj
ČT24

Hlavní zprávy

Nejčtenější články