Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Předvýběr.CZ Florbal MB - 1. SC TEMPISH Vítkovice

Turnaje na venkovních sportovištích? Ne, ministr zdravotnictví Vojtěch zprávu NSA popřel

Ministr zdravotnictví Adam Vojtěch popřel, že by po úterním uvolnění restriktivních opatření bylo možné pořádat turnaje v některých sportech, jak uvedla Národní sportovní agentura (NSA). Po dnešním jednání vlády zdůraznil, že povolené jsou jen individuální sporty a za splnění určitých podmínek je možné sportovat bez roušky.

Tenis na antuce - ilustrační foto
zdroj: ČTK/imago sportfotodienst/imago sportfotodienst

Výklad NSA je podle něj chybný. Agentura už informaci odvolala a uvedla, že se do jejího právního výkladu dostala nedopatřením.

"Není pravda, že se mohou pořádat turnaje, ministerstvo zdravotnictví nic takového neschválilo. Platí stále mimořádné opatření, že jsou povoleny individuální sporty. Pokud je člověk mimo civilizaci, nemusí mít roušku. Pokud je, například na cyklostezce, dva metry od někoho jiného, mít ji musí," řekl Vojtěch.

Je nám líto, video expirovalo.
Na sportovní turnaje je brzy, výrok NSA popřel ministr Vojtěch

NSA původně uvedla, že podle jejího právního výkladu je na znovuotevřených venkovních sportovištích možné při splnění předepsaných podmínek pořádat i turnaje ve vybraných sportech. Nevyloučila ani zpřístupnění zázemí, pokud by se v něm pohybovali maximálně dva lidé, kteří nejsou členy jedné domácnosti, a zaměstnanci.

Vojtěch označil tento výklad NSA za chybný a její vyjádření za nešťastné. Vláda od úterý umožnila využívat venkovní sportoviště pro individuální sporty nebo pro takové, kde jsou na každé straně hřiště rozděleného sítí nanejvýš dva lidé.

Venku se může hrát například tenis, badminton, nohejbal nebo volejbal s maximálně dvěma hráči na každé straně. Ministerstvo zároveň oznámilo, že využívání vnitřního zázemí nadále možné není.

Právní výklad NSA však upozorňuje na nejasné ustanovení ohledně povinnosti nosit roušku u cyklistů a běžců v přírodě a parcích. "Dle striktního a doslovného výkladu by se totiž výjimka z povinnosti nošení ochranných prostředků dýchacích cest (nos, ústa), které brání šíření kapének, týkala jen venkovních sportovišť (v užším slova smyslu), a nikoliv i parků, přírody a jiných veřejně přístupných míst," uvedla agentura.

Z logiky věci podle ní vyplývá, že by v přírodě neměla být rouška povinná, pokud se na místě nepohybuje velké množství lidí. "V kontextu mimořádného opatření lze totiž považovat i parky, přírodu a jiná veřejně přístupná místa za venkovní sportoviště (v širším slova smyslu)," doplnila.

Zdroj
ČTK, ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články