Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Sportovní zprávy

Superby za dva miliony, přezutí pneumatik za 39 tisíc, i to zjistila kontrola v NSA

Žádní šetřílci nebyli v Národní sportovní agentuře v době, kdy ji vedl Milan Hnilička. Agentura jednala nehospodárně, tvrdí kontroloři ministerstva financí. Na jejich zjištění upozornil Radiožurnál, který má protokol k dispozici. Kontroloři například zjistili, že agentura kupovala drahá služební auta bez soutěže. Hnilička před deseti dny na post předsedy agentury rezignoval z osobních důvodů. Tvrdil, že s výsledky kontroly ministerstva financí nemá jeho odstoupení nic společného.

Podle zjištění Radiožurnálu agentura v listopadu 2019 pro Hniličku a dva místopředsedy pořídila tři Škody Superb III za 1 965 000 korun bez DPH. K nim koupila od téhož dodavatele zimní pneumatiky s disky za dalších 151 tisíc korun.

Kontroloři se domnívají, že agentura zakázky rozdělila, aby se vešla do dvoumilionového limitu a mohla nakupovat bez výběrového řízení. "Postupem zadavatele došlo k porušení pravidla pro zadávání veřejných zakázek," napsali kontroloři do protokolu. Za výměnu pneumatik na jednom superbu zaplatila agentura přes 39 000 korun bez daně.

Za problematickou považují kontroloři také prezentaci plánů na vybudování multifunkčních hal, kterou si nechala agentura vypracovat od soukromé firmy, ačkoliv k ní sama dodala podklady.

Konečná prezentace měla čtyři strany, přičemž každá z nich přišla na víc než 12 000 korun. Vyrobila ji firma Economic Impact, jejíž jednatel Ondřej Špaček se hájí, že připravit informačně hutný materiál na několik málo stran bylo velice pracné.

Kontroloři se pozastavili také nad výběrem služebních notebooků a mobilních telefonů, kde podle nich nerozhodovaly parametry, ale preference značky Apple. Podle agentury byly výrobky této značky vybrány kvůli vyššímu zabezpečení.

Agentura také odměňovala své zaměstnance nad rámec jejich pracovních smluv. V letech 2019 a 2020 s nimi uzavřela ještě 84 dohod o provedení práce a dohod o pracovní činnosti, z nichž vyplatila bezmála čtyři miliony korun.

Kontroloři zjistili v hospodaření agentury celkem 32 pochybení. Server Seznam Zprávy už dříve upozornil například na problémy v nastavení dotací. Ministerstvo financí podle mluvčího resortu Šimona Blechy částečně vyhovělo námitkám agentury jen ve dvou případech. Se závěry kontroly se bude muset vyrovnat nový předseda Filip Neusser. "V současné době se vedení NSA detailně seznamuje s výsledky kontroly a poté se rozhodne o dalším postupu. Jednoznačným cílem je napravení pochybení v co nejkratší době," uvedl pro ČTK mluvčí agentury Jakub Večerka.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články