Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
MČR v půlmaratonu

Ministr Blatný neočekává, že by došlo ke změně povinných roušek při sportování

Ministr zdravotnictví Jan Blatný bude jednat s Národní sportovní agenturou (NSA) a zástupci jednotlivých sportů o dalším postupu ve věci vládních opatření. Z platných nařízení pro amatérský sport včetně nošení roušek při samotné aktivitě ale ustupovat nehodlá.

Ilustrační foto
zdroj: ČTK autor: Vostárek Josef

Případné zmírnění režimu by Blatný připustil až v situaci, kdy se ještě zlepší epidemiologická situace. Ve sněmovně ale neupřesnil, co by muselo nastat ani kdy by se tak mohlo stát.

Amatérský sport dostane zelenou od čtvrtka, kdy se otevřou i vnitřní sportoviště. Pro tréninky ale bude platit omezení na maximálně deset osob uvnitř a především povinnost nosit roušku. Toto rozhodnutí je od neděle terčem kritiky ze všech stran, ale Blatný stále trvá na svém.

Je nám líto, video expirovalo.
V Česku se začalo uvnitř sportovat s rouškami

"Teď bych opravdu nějakou zásadní změnu dělat nechtěl, protože je to postavené na jakési předvídatelné strategii. Aspoň v současné době bych opravdu rád upřednostnil sportování venku před sportováním uvnitř. I s tím, že ty restrikce znepříjemňují sportování uvnitř, to nijak nezapírám," řekl.

Nedělní rozhodnutí o rouškách, které v pondělí potvrdila vláda, nikdo nepředpokládal. Zaskočena byla i NSA, která se zástupci ministerstva zdravotnictví včetně hlavní hygieničky Jarmily Rážové vyjednávala režim pro sport. S rouškami při aktivitě se nepočítalo.

Další schůzka je naplánovaná na čtvrtek, ale ministrovo vyjádření nedává příliš naděje na rychlou změnu. "Plánujeme jednání se sportovní agenturou, se zástupci jednotlivých sportů, abychom toto všechno nějakým způsobem probrali a pouvažovali nad tím, jak to bude řešeno do budoucna. Budeme spolu s jednotlivými sportovními svazy hledat cestu, jak ta opatření upravovat, jakmile to epidemiologická situace dovolí," řekl Blatný bez dalšího upřesnění.

Změny si neumí představit také proto, že už ze současného uvolnění po přechodu na třetí stupeň má určité obavy. Chce si od zástupců sportu poslechnout, jaká jiná opatření mimo roušek mohou nabídnout.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články