Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Golf Time

Kontrol ubylo, ale boj s dopingem neustal. Rusko ale dává prohlídkám týdenní pauzu

Ani nouzový stav se všemi omezeními a odklady soutěží nesmazaly potřebu dopingových kontrol. Mimosoutěžní odběry se uskutečňují i teď, komisaři se nedostanou jen ke sportovcům v karanténě.

Je nám líto, video expirovalo.
Dopingových kontrol v Česku ubylo

Také sportovci v domácí karanténě jsou však povinni tuto skutečnost antidopingovému výboru oznámit. U všech ostatních se nic nemění, i když počet kontrol byl omezen.

"Výbor byl nucen počet kontrol zredukovat a velmi důkladně je plánuje s přihlédnutím na okolnosti," prohlásil tajemník Antidopingového výboru ČR Tomáš Vávra.

Bezpečnost je třeba udržovat na obou stranách. "Snažili jsme se zabezpečit komisaře. Snažíme se omezit počet a zaměřit se na kvalitu," dodal Vávra.

Rusko na týden pozastavilo dopingové kontroly

Rusko pozastavilo kvůli riziku šíření nákazy koronavirem v zemi na týden dopingové kontroly svých sportovců. Odložené bude s největší pravděpodobností i slyšení u mezinárodní arbitráže CAS, k níž se Rusko odvolalo proti čtyřletému zákazu účasti na vrcholných akcích. To se mělo uskutečnit na konci dubna nebo v květnu, podle zdrojů z Ruska by se mohlo konat až v červnu. Podle vedení Ruské antidopingové agentury se na její činnost vztahuje nařízení vlády, podle něhož má úřad v rámci opatření proti šíření koronaviru na týden přerušit práci. Kontroly jsou pozastaveny nebo omezeny i v dalších zemích, v nichž platí přísná karanténní opatření.

Antidopingoví komisaři byli pro činnost v nestandardním režimu důkladně proškoleni a při kontrolách striktně dodržují hygienické předpisy. "Při kontaktu budou dbát veškerých pokynů – vzdálenost atd.," přiblížil Vávra.

Antidopingový výbor monitoruje činnost a postoj českých sportovců během stavu nouze a kvituje jejich odpovědný přístup. "Sportovci k tomu přistoupili velmi čestně, že sportují a připravují se doma. A věřím, že nebudou situace zneužívat k výraznějšímu dopování," dodal Vávra.

Hlavní zprávy

Nejčtenější články