Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Svět motorů

Knapková, Synek a kdo další? Veslaři budou na MS bojovat o Rio

Praha - Dvacet českých veslařů v devíti disciplínách se představí na veslařském mistrovství světa, které se od neděle koná ve francouzském Aiguebelette. Vedle medailí bude ve hře i kvalifikace na olympijské hry v Riu de Janeiru a zástupci Českého veslařského svazu (ČVS) věří, že by účastnické místo na vrcholné akci příštího roku mohlo vybojovat pět posádek.

"Vždy vedeme takový nepsaný souboj s kamarády od vody, s rychlostními kanoisty. A ti na mistrovství světa v Miláně o víkendu kvalifikovali čtyři posádky, což je pro nás výzva. Hozená rukavice. A já bych se rád k této kvótě minimálně přiblížil," uvedl předseda ČVS Dušan Macháček.

Ještě radši by však byl, kdyby veslaři vyrovnali bilanci z olympijských her v Londýně 2012, kde startovalo pět českých posádek. "S tím bychom byli spokojeni. Moje soukromé přání je, aby se vedle Mirky (Knapkové) kvalifikovala alespoň ještě jedna ženská posádka," doplnil Macháček.

Skifařka Miroslava Knapková je společně s Ondřejem Synkem, který obhajuje zlatou medaili, hlavní hvězdou české výpravy a oba by z šampionátu rádi přivezli minimálně jistotu nominace na olympiádu.

"Na začátku roku se mi nedařilo dostat se do mého pohodového závodního tempa, ale myslím, že už jsem ho nalezl, takže cíl mám určitě vítězství, nebo alespoň získat medaili, s čímž souvisí i nominace na Hry," řekl Synek. "Hlavní cíl je olympiáda, což znamená umístit se do devátého místa. Kdyby se mi potom podařilo nějaké lepší umístění, tak bych byla jenom ráda," prozradila Knapková.

Nový ústřední trenér Václav Chalupa však věří, že o Rio jsou schopni bojovat prakticky všichni reprezentanti.

"Konkurence ale bude opravdu velká. Věřím, že Ondra i Mirka bezpečně postoupí do finále, ve kterém uspějí. U ostatních disciplín bude klíčové finále B. Kdo se tam dostane, bude mít obrovskou šanci postoupit na olympiádu. Jen to samotné vám ale postup nezaručuje. Vždy se tam bojuje o poslední místo," poukázal Chalupa, že na OH ve většině kategorií postupuje 11 posádek. Pouze poslední loď tak zůstane mimo hru.

Je nám líto, video expirovalo.
Hlavní cíl Knapkové i Synka před MS je kvalifikace na olympiádu

Nominace na MS:

Muži: Ondřej Synek (skif); Lukáš Helešic, Jan Lapáček (dvojka bez korm.); David Jirka, Michal Plocek (dvojskif); Michael Humpolec, Jan Hájek (dvojka bez korm. lehkých vah); Matyáš Klang, Martin Basl, Jan Pilc, Adam Štěrbák (čtyřka bez korm.); Miroslav Vraštil, Ondřej Vetešník, Jiří Kopáč, Jan Vetešník (čtyřka bez korm. lehkých vah).

Ženy: Miroslava Knapková (skif); Martina Stillerová, Kateřina Kopecká (dvojka bez kormidelnice); Lenka Antošová, Kristýna Fleissnerová (dvojskif).

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články