Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Sokolský zpravodaj

Impozantní, neuvěřitelné. Zpráva o Ondrově rekordním výkonu letí světem

Praha – Adam Ondra možná nebyl v obří stěně Dawn Wall naposledy. Český fenomenální lezec zdolal výzvu masivu El Capitan v Yosemitském národním parku za rekordních osm dní, přesto si myslí, že by to šlo ještě rychleji. Zpráva o jeho jedinečném výkonu obletěla svět.

Adam Ondra
zdroj: ČTK/AP

Téměř kilometrovou cestu přelezl Ondra jako třetí člověk na světě s jističem Pavlem Blažkem za osm dní. Před ním se stejný kousek podařil loni v lednu Američanům Tommymu Caldwellovi a Kevinu Jorgesonovi, jejich pokus ale trval 19 dní.

O úspěchu třiadvacetiletého lezce informoval mimo jiné web prestižního časopisu National Geographic, americká agentura AP či velké americké i evropské deníky (The Telegraph nebo L’Equipe) a zpravodajské servery. Fotografií a videí jsou plné sociální sítě.

Adam Ondra:

"Bylo to těžké přesně tak, jak jsem předpokládal, ale trvalo to déle, než jsem myslel. Je to určitě nejtěžší lezení na světě a já jsem si prožil nejlepší chvíle mého lezeckého života."

Obtížnost maximální

Volný přelez cesty je stejný jako lezení na obtížnost s tím rozdílem, že Ondra linii několik týdnů trénoval. Při finálním pokusu mnohokrát spadl, jen v klíčové čtrnácté délce sedmkrát, ale každou délku musel vylézt odspodu vždy na jeden zátah bez pádu a celý přelez musel zvládnout bez přerušení pouze s nutným nocováním ve stěně v závěsných stanech. V cestě je 32 délek, každá měří zhruba 30 metrů, což je přesně polovina šedesátimetrového lana, které k jištění Ondra používal. Na takzvaných štandech mezi délkami je navrtané fixní jištění, které je nutné pro zajištění postupu a vytažení materiálu - stanů, oblečení, jídla a pití.

Mezi jednotlivými štandy je však fixní jištění velmi zřídka, Ondra si tak musel zakládat své vlastní a v případě nejtěžších délek i dopředu nacvakat karabiny, do kterých zakládal jisticí lano. Klíčové čtrnáctá a patnáctá délka mají klasifikaci přibližně 11 podle mezinárodní federace UIAA či 9a podle používané francouzském stupnice k ohodnocení obtížnosti cesty na skalách.

Impozantní, neuvěřitelné…

Ondra je mezi lezci už dlouho považován za světovou jedničku. Je dvojnásobným mistrem světa v lezení na obtížnost a světovým šampionem v boulderingu, z MS má celkem osm medailí. Mnoho odborníků ho přirovnává k lezeckému Usainu Boltovi, jen s větší výdrží. "Je to skutečně impozantní výkon, vždyť jsou tam na některých místech chyty jako hrana kreditní karty," prohlásil Caldwell. "Neuvěřitelné, jak rychle se na tu vysokou stěnu adaptoval," upozornil, že Ondra byl v takzvaném "big wallu" vůbec poprvé.

Ondrův pokus je o hodně kvalitnější než první přelez i proto, že Caldwell s Jorgesonem se ve vedení cesty střídali a druhý z nich vždy lezl s takzvaným horním jištěním bez rizika dlouhého pádu. Český lezec tahal lano nahoru jako první a Blažek pracoval pouze jako jistič, tudíž se vzhůru dostával za pomoci technického lezení po laně.

"Oni ale předvedli impozantnější výkon, protože byli první a já jsem vlezl do cesty a už jsem od nich měl plno důležitých informací," prohlásil Ondra. "A teď si myslím, že to jde o hodně rychleji. Kdybych na tom ještě chvíli pracoval, šlo by to. Možná se jednou vrátím," dodal český lezec.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články