Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Golf Time

Badmintonisti opustili tělocvičnu a pro MČR si zabrali velkou halu. Hvězdami budou Louda a Mendrek

V odlišném prostředí se uskuteční od pátku republikový šampionát badmintonistů. Pořadatelé věří, že se v pražské hale O2 Universum potvrdí stoupající popularita sportu v Česku a nalákají přes tisíc fanoušků. Chybět nebudou elitní čeští zástupci včetně jedničky Jana Loudy. Přímé přenosy sledujte od pátku do neděle vždy od 9:00 na ČT sport Plus.

Adam Mendrek
zdroj: kana-foto.cz

"Letos jsme se trochu rozšoupli a rozhodli se pořádat mistrovství republiky ve větším komplexu. Poprvé jsme se dostali z komerčních center a základních škol do míst, kde se před půl rokem konal Billie Jean King Cup a další velké akce," řekl ředitel turnaje Michal Hubáček.

Český badmintonový svaz se o pořádání domácího turnaje pokoušel v zázemí O2 Universum již od roku 2019, termíny akce se ale několikrát kvůli pandemii koronaviru posouvaly. Oproti minulým letům jde o velkou změnu v pojetí šampionátu.

"Je to zásadní věc. Ať už od vstupu, který býval za padesát korun, nebo po veškeré zázemí, kdy jste si museli zařizovat vše sami. Haly na to navíc nejsou uzpůsobené povrchem, ve většině míst máte nakreslené čáry na basketbal, fotbal, florbal nebo tenis. I když to překryjete koberci, je to pořád tělocvična. Teď jsme ale v prostorech, kde je beton, a celková vizáž haly bude úplně jiná, než na co jsme byli zvyklí," uvedl Hubáček.

Rozdíl je i ve výšce a velikosti haly. Celkový prostor ovlivní hru samotných aktérů. "Tady se bavíme kolem patnácti, šestnácti metrů do výšky. To je skoro dvojnásobek oproti minulému roku. Hráči se s tím budou muset srovnat," doplnil Hubáček. Další zásadní rozdíly budou v organizaci, doprovodném servisu, aparatuře či světlech.

K hvězdám patří vedle Loudy, který obhajuje titul v singlu, Adam Mendrek, jenž bude s Ondřejem Králem obhajovat titul ve čtyřhře. Mezi ženami je úřadující šampionkou dvouhry Tereza Švábíková, ve čtyřhře jsou jimi Kateřina Zuzáková s Lucií Krpatovou.

"Za mě je to obrovský krok kupředu. Hrál jsem na turnaji v Koreji a čekají nás další zápasy světového okruhu, které se konají právě v těchto halách. Jsem nesmírně rád, že jsme něco takového přivedli i sem do Česka. Pevně věřím, že to bude i odrazový můstek, že se tu bude jednou konat třeba mistrovství Evropy nebo světa," přál si Mendrek.

Turnaj vyvrcholí finálovými duely v neděli.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články