Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
HC Oceláři Třinec - HC Dynamo Pardubice

Blummenfelt pláchl v závěru soupeřům a doběhl si pro triatlonové zlato

Nor Kristian Blummenfelt předvedl neskutečný finiš v běžecké části triatlonu. V závěrečném okruhu utekl dvojici Alex Yee z Velké Británie a Hayden Wilde z Nového Zélandu a získal zlatou medaili v závodě na 1,5 km plavání, 40 km jízdy na kole a 10 km běhu v čase 1:45:04. Závod začal se zpožděním po opakovaném startu, protože část plavců zastavil člun u mola. Závod žen s Češkami Vendulou Frintovou a Petrou Kuříkovou začne v pondělí ve 23:30 SELČ.

Kristian Blummenfelt si běží pro zlato z olympijského triatlonu
zdroj: Reuters autor: Hannah McKay

Sedmadvacetiletý Blummenfelt zařídil Norsku premiérovou triatlonovou olympijskou medaili. "Tohle je chvíle, o níž jsem snil spoustu let," řekl rodák z Bergenu, který má letos skvostnou formu. Vyhrál světové závody v Jokohamě i Lisabonu ve druhé polovině května. Nyní měl podobnou taktiku.

"Nemám v nohou takovou rychlost, abych bojoval s klukama až na modrém koberci, takže jsem věděl, že se musím utrhnout. Zhruba pět minut před cílem jsem za to vzal a doufal, že je zlomím. Byl to úžasný pocit, když jsem získal malý náskok. A ještě hezčí bylo vbíhat do poslední stovky metrů a vědět, že jsem vyhrál," dodal držitel rekordního světového času na poloviční ironmanské trati.

Start mužů v Odaiba Marine Parku se musel opakovat kvůli bizarní chybě organizátorů. Těsně u mola totiž nepochopitelně zůstal stát motorový člun vysílací společnosti, takže část triatlonistů nemohla skočit do vody. Zbytek museli pořadatelé narychlo zastavit na skútrech, protože zvukové signály triatlonisté neslyšeli.

Jedním z těch, kteří absolvovali zbytečných zhruba padesát metrů navíc, byl pozdější vítěz Blummenfelt. "Viděl jsem loď a přišlo mi to hodně zvláštní. Když jsem skočil do vody, říkal jsem si, že nás asi odvolají, takže jsem se snažil plavat uvolněně a brát to pozitivně, jako rozcvičku navíc," řekl Nor.

Na druhý pokus už všechno proběhlo v pořádku a plaveckou část ovládl Francouz Vincent Luis. V cyklistice zvítězil Švýcar Andrea Salvisberg, který však hned v úvodu běžecké části svůj náskok ztratil. Vedoucí skupinka se postupně smrskla na trojici Yee, Wilde, Blummenfelt. Norský triatlonista v závěrečném okruhu oběma rivalům utekl a vytvořil si na ně náskok 11, respektive 20 sekund.

Yee navázal na své slavné krajany bratry Brownleeovy a Británie je díky nim nejúspěšnější zemí triatlonových závodů na OH, kde měly premiéru v Sydney 2000. Jan Řehula tehdy vybojoval v Austrálii bronz. Jonathan Brownlee nyní doběhl pátý a nenavázal na stříbro z Ria a bronz z Londýna. Jeho starší bratr Alistar šanci bojovat o zlatý hattrick neměl. Byl totiž diskvalifikován za potápění soupeře v červnovém závodu MS v Leedsu a do týmu se nedostal.

Triatlon:

Muži: 1. Blummenfelt (Nor.) 1:45:04, 2. Yee (Brit.) -11, 3. Wilde (N. Zél.) -20, 4. Van Riel (Belg.) -48, 5. J. Brownlee (Brit.) -49, 6. McDowell (USA) -50, 7. Bicsák (Maď.) -52, 8. Iden (Nor.) -56.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články