Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
EP Benátky nad Jizerou

Teploty v Tokiu ovlivňují výkony. Adaptace chvíli trvá, říká expert

Studené ručníky na hlavě či hledání i malých kousků stínu. Sportovci se na olympijských hrách v Tokiu snaží bojovat s vysokými teplotami různě. Jak moc klimatické podmínky ovlivňují výkony, okomentoval pro Českou televizi František Zahálka z Fakulty tělesné výchovy a sportu Univerzity Karlovy.

Je nám líto, video expirovalo.
Jaký je vliv horka na sportovní výkony?

"Samozřejmě, že teplo má na sportovní výkon limitující vliv, ovšem sportovci jsou velmi kvalitně trénováni a jejich adaptace na vnější vlivy je vysoká," uvedl Zahálka. "Objevují se dva faktory, změna časového pásma a adaptace na vyšší teplotu, která je navíc spojená s vyšší vlhkostí," dodal.

Adaptace lidského organismu na změny je individuální, dle Zahálky se jedná zpravidla o rozsah sedmi až deseti dnů. "Sportovci jsou ale většinou na tyto výrazné změny zvyklí," dodal. Uvedl také, že jisté natrénování organismu na tyto změny je prokázané a sportovcům tak změna prostředí nebrání v podání jejich špičkového výkonu. 

Odlišnému klimatu je třeba upravit i pitný režim sportovců. "V enormní zátěži lze vypotit i čtyři litry vody. Souvisí to samozřejmě s intenzitou a s délkou zátěže," poznamenal Zahálka. Dodal ale, že u elitních sportovců je dnes forma jídelníčku zcela individualizována.

Zdroj
ČT24

Hlavní zprávy

Nejčtenější články