Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
V šachu

Olympijské hry v létě nebudou. Tokio se domluvilo na odložení na příští rok

Olympijské hry v Tokiu se letos v létě neuskuteční. Japonský premiér Šinzó Abe se s šéfem Mezinárodního olympijského výboru (MOV) Thomasem Bachem dohodl telefonicky na přeložení Her na příští rok. Jde o první případ v historii, kdy musí být olympiáda odložena.

Olympijské kruhy
zdroj: Reuters

"Navrhl jsem odložit Hry zhruba o rok a prezident Mezinárodního olympijského výboru Bach s tím jednoznačně souhlasil," řekl japonský premiér Abe. Přeložením Her se bude ještě zabývat výkonná rada MOV během narychlo svolaného konferenčního hovoru.

"Tokijská olympiáda musí být odložena, a to na příští rok a ne později než na léto 2021. Důvodem je zdraví sportovců a všech, kteří se na Hrách podílejí," stojí v prohlášení, které společně podepsali MOV a japonští pořadatelé. Společné prohlášení MOV a organizátorů OH.

Nový termín konání OH zatím nebyl určen. "Po dvou hodinách od skončení toho telefonického rozhovoru vám nemůžu dát konečnou odpověď," řekl Bach. "Proto jsme tvrdili, že potřebujeme alespoň čtyři týdny na vyřešení těchto otázek... a nejsou zdaleka jediné," dodal šéf MOV. 

V Japonsku zůstane olympijský oheň, zrušena však byla olympijská štafeta. "Oheň bude prozatím uložen a vystaven ve Fukušimě," uvedl prezident organizačního výboru Joširo Mori. "Je také domluveno, že si Hry ponechají název 'Olympijské a paralympijské hry Tokio 2020'," stojí v oficiálním komuniké. 

"Olympijské hry v Tokiu by mohly sloužit jako symbol naděje pro svět během těchto krušných časů a olympijský oheň by mohl být světlem na konci tunelu, v němž se svět nyní nachází. Proto jsme se dohodli, že oheň v Japonsku zůstane," uvedl MOV.

Tokio dokončilo přípravy na velkolepý sportovní svátek v době, kdy se začal koronavirus šířit světem. Organizátoři i představitelé MOV několik měsíců ubezpečovali, že se Hry uskuteční v naplánovaném termínu. V minulých dnech ale obě strany i pod tlakem národních olympijských výborů a samotných sportovců připustily, že začínají o odkladu Her uvažovat. 

Organizátory nyní čeká mnoho výzev včetně toho, jak zajistit chod celé akce ještě rok a mít k dispozici všechna sportoviště a další dějiště i v náhradním termínu. "Za rok se toho může hodně stát, takže si musíme rozmyslet, co udělat. Tohle rozhodnutí přišlo hodně náhle," uvedl Mori. Odložení Her kromě mimořádné výzvy z hlediska logistiky bude představovat i větší finanční nároky pro Japonsko, jež do nich investovalo více než 12 miliard dolarů (310 miliard korun). 

Hlavní sponzoři zůstanou věrní

Důležitou zprávou pro organizátory je, že hlavní sponzoři budou stát při MOV i po odkladu Her. Experti, kteří znají podobu smluv, jsou přesvědčeni, že firmy nebudou požadovat zpět miliardy dolarů z kontraktů. Na druhou stranu není ale vyloučeno, že některé společnosti budou chtít i kvůli ekonomické krizi způsobené současnou pandemií spolupráci ukončit.

Čtrnáctka globálních společností včetně Coca-Coly, Procter and Gamble či Intelu už letos utratila 500 milionů dolarů a ve víceletých smlouvách se zavázaly vyplatit částky blížící se ke čtyřem miliardám (103 miliard korun).

Olympijské hry v Tokiu se měly konat od 24. července do 9. srpna. Odloženy budou poprvé za 124 let své existence. Hry se nekonaly ve válečných letech 1916, 1940 a 1944 a v době studené války je v letech 1980 a 1984 ovlivnily bojkoty výprav. 


Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články