Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Volejbalový magazín

Dostál ambice nenaplnil a medaili z kilometru nezískal, bratři Fuksovi skončili desátí

S předstihem ohlásil útok na olympijské zlato, ale ve finále závodu na 1000 metrů soupeřům nestačil. Kajakář Josef Dostál totiž dojel "až" pátý a nenavázal v Tokiu na stříbro z předchozích Her v Riu de Janeiro. Deblkanoisté Petr a Martin Fuksovi obsadili na stejné distanci desátou příčku.

Z vítězství se v kategorii K1 radoval Bálint Kopasz z Maďarska, druhý skončil jeho krajan Adam Varga a třetí Fernando Pimenta z Portugalska.

Dostál chtěl v Tokiu získat olympijské zlato, které mu ve sbírce úspěchů jako jediné schází, finále se mu ovšem nepodařilo. Po opakovaném startu byl mimo medailové pozice na všech mezičasech, ve finiši sice zkoušel útočit na bronz, ale snahu ještě před závěrem vzdal.

"Chtěl jsem jet o zlato. Dal jsem do toho všechno. Nepřemýšlel jsem nad tím, že bych mohl být druhý třetí. Ne že bych to nechtěl, ale chtěl jsem vyhrát. Došlo mi. Neměl jsem na to," řekl vyčerpaný Dostál, jehož od čtvrté medaile na Hrách v kariéře nakonec dělily více než čtyři sekundy.

Čtyřiadvacetiletý Kopasz získal první olympijskou medaili, ve sbírce má ale na této trati zlato z posledního mistrovství světa v Szegedu. "Je to skvělý pocit porazit v takovém závodě nejlepší šampiony a olympioniky," radoval se Kopasz, jenž byl před pěti lety v Riu desátý. "Byl to těžký a dlouhý závod, ale jsem v dobré formě a dokonalé kondici, což bylo nejdůležitější. Posledních 200 metrů jsem dokázal jet maximální rychlostí," dodal.

Bratři Fuksovi se ještě v polovině semifinále drželi na třetí příčce, na posledním mezičase ale klesli na nepostupové páté místo. Za čtvrtými Brazilci Jackym Jamaelem Nascimentem Godmannem a Isaquiasem Queirozem dos Santosem zaostali o 1,7 sekundy. V následném finále B dojeli druzí, což znamenalo konečnou desátou pozici.

"Náš cíl a sen byl dostat se do velkého finále mezi osm nejlepších. V semifinále jsme makali, co to šlo. Dali jsme si osobní rekord, po téhle stránce nám nemůže být nic vytknuto. Kluci ve světě byli rychlejší, s tím se musíme smířit," řekl Martin Fuksa a dodal: "Už jen to, že jsme v Tokiu, je za odměnu. Teď musíme na debla zapomenout a soustředit se na singl."

Závod na C2 ovládli Kubánci Serguey Torres a Fernando Jorge, kteří v závěru předstihli dlouho vedoucí čínskou dvojici Liou Chao, Čeng Pcheng-fe a vybojovali tak pro Kubu historicky první olympijské zlato z rychlostní kanoistiky. "Je to něco neuvěřitelného, Zlatá medaile je úžasná. Pracoval jsem na to posledních patnáct let, možná déle," řekl čtyřiatřicetiletý Torres, který startuje již na čtvrtých Hrách a nejlépe byl dosud šestý.

Favorizovaní Němci Sebastian Brendel a Tom Hecker skončili i přes mocný finiš třetí. Třiatřicetiletý Brendel bude na čtvrté olympijské zlato v kariéře útočit ještě na singlu. Před pěti lety v Riu na kilometrové trati ovládl závody singlkanoistů i deblkanoistů. "Podmínky byly extrémní. Bohužel jsme nezískali zlato, ale i z bronzu máme radost," řekl Brendel.

Nezastavitelná Carringtonová  

Třetí olympijský triumf v kariéře na trati 200 metrů si v Tokiu připsala novozélandská kajakářka Lisa Carringtonová, jež navázala na předchozí vítězství z Londýna a Ria de Janeiro.

Dvaatřicetiletá hvězda rychlostní kanoistiky poté na kanále Sea Forest Waterway opanovala společně s Caitlin Regalovou i závod deblkajakářek na 500 metrů. V japonské metropoli bude ještě startovat ve dvou disciplínách - pětistovku pojede jak na singlu, tak na čtyřkajaku.

"Byla to i otázka psychologie, mentálního přístupu. Uspět ve čtyřech závodech byla výzva," poukázala Carringtonová na skutečnost, že během dopoledne musela zvládnout dvě semifinále a dvě finále. Mezi jízdami o zlato měla přestávku 90 minut. "Vždy máte nějaký plán, ale je něco jiného jej naplnit. Mám štěstí, že mám úžasného parťáka v Caitlin. Získat olympijskou medaili je vždy speciální a já mám to štěstí, že se mi to podařilo samotné i s parťačkou," podotkla.

I přes dvě finálové výhry měla Carringtonová po závodním dnu i rozporuplné pocity. Sprint na 200 metrů totiž už nebude součástí programu příštích Her v Paříži 2024. Novozélandská hvězda tak bude jedinou olympijskou vítězkou této disciplíny, která byla součástí Her jen třikrát. "Jsem z toho neuvěřitelně zklamaná. Hodně mi to dalo a pomohlo k dalším úspěchům. Je zvláštní být jediným vítězem," přiznala Carringtonová.

Rychlostní kanoistika:

Muži:
1000 m: K1:
1. Kopasz 3:20,643, 2. A. Varga (oba Maď.) -1,788, 3. Pimenta (Portug.) -1,835, 4. Schopf (Něm.) -1,911, 5. Dostál (ČR) -5,967, 6. Čang Tung (Čína) 7,460, 7. Green (Austr.) -7,717, 8. Vernice (Arg.) -7,860.
C2: 1. Torres, Enriques (Kuba) 3:24,995, 2. Liou Chao, Čeng Pcheng-fej (Čína) -0,203, 3. Brendel, Hecker (Něm.) -0,620, 4. Godmann, Dos Santos (Braz.) -2,608, 5. Chirila, Mihalachi (Rum.) -4,290, 6. R. Varga, Fitzpatrick (Kan.) -5,162, 7. Glazunow, Barniak (Pol.) -7,322, 8. García, Martínez (Šp.) -16,577.
Finále B: 1. Melantěv, Čebotar (Rus.) 3:30,406, 2. P. Fuksa, M. Fuksa (ČR) -0,834.

Ženy:
200 m: K1: 1. Carringtonová (N. Zél.) 38,120, 2. Portelaová (Šp.) -0,763, 3. Jorgensenová (Dán.) -0,781, 4. Walczykiewiczová (Pol.) -1,050, 5. Stensilsová (Švéd.) -1,167, 6. Luczová (Maď.) -1,322, 7. Genzová (It.) -2,064, 8. Kerrová (Brit.) -2,289.
500 m: K2: 1. Carringtonová, Regalová (N. Zél.) 1:35,785, 2. Najová, Pulawská (Pol.) -0,968, 3. Kozáková, Bodonyiová -1,082, 4. Csipesová, Medveczká (všechny Maď.) -1,329, 5. Bullová, Woodová (Austr.) -1,627, 6. Chuděnková, Litvinčuková (Běl.) -1,862, 7. Hostensová, Guyotová (Fr.) -4,544, 8. Heringová Pradlerová, Dietzeová (Něm.) -6,621.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články