Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Sokolský zpravodaj

Ondra si vyzkoušel olympijskou stěnu. Cesty byly přímo na té závodní, divil se

Adam Ondra si čtyři dny zvyká na specifické podmínky, které budou panovat při premiéře sportovního lezení na olympiádě. Zjistil, že v horku a vysoké vlhkosti vzduchu v Tokiu je vlhké i lano a příjemným zjištěním bylo, že si závodníci nezvykle v tréninku vyzkoušeli soutěžní stěny pro lezení na obtížnost a bouldering. Závod s Adamem Ondrou na OH odvysílá ČT sport a web ctsport.cz v úterý 3. srpna od 10:00.

Favorit soutěže Ondra má za sebou zdárně aklimatizaci a dva tréninkové dny. "Pořadatelé postavili cesty přímo na závodní stěně, což je neobvyklé. Jinde jsem tohle asi nezažil. Určitě je příjemné otestovat, jaké je lézt v teplu a vlhku," řekl.

Měl možnost testovat, jak se podmínky mění v průběhu podvečerních a večerních časů, tedy v době závodu. A zjistil, že výrazně. "V pět, kdy se začíná lézt první disciplína, je vlhkost přívětivá. A po deváté, kdy je moje nejoblíbenější disciplína lezení na obtížnost, vlhkost poměrně stoupá. Byla 82 procent. To je zajímavé, ale jsem i na tohle připraven," řekl Ondra.

Je nám líto, video expirovalo.
Adam Ondra piluje formu před OH

Japonské podmínky si měl možnost simulovat doma a nahrávalo mu i horké počasí v Česku v posledních týdnech. V krytých lezeckých halách bez klimatizace se tak vytvářela poměrně vysoká vlhkost.

"A u lezení nehrozí, že bych se přehřál jako v maratonu a zkolaboval. Spíš je to ale o vlhkých rukách na chytech a také necítím dobré tření podrážky na stupech. Jde o to, mít psychickou pohodu, že sice mám vlhké mastné ruce a necítím správné tření pod rukama, ale je mi to jedno a lezu dál. Je to o tom, mít cit, kdy sáhnout do pytlíku s magnéziem," podotkl.

Přivezl si tři druhy magnézia, které při lezení pomáhá vysušit ruce. Má od nejhrubšího po jemnější. "Hrubší se déle loví v pytlíku. Měkké rychle ulpí na prstech, ale rychle se ztratí na chytech. Na závod ty tři namíchám, abych dosáhl nejlepší konzistence," plánuje.

Překvapilo ho, že vlhkost je i v samotném laně. Z toho vyplývá pomalejší cvakání karabin. "Když je lano nové, tak klouže ve žlábku mezi palcem a ukazováčkem, ale tady moc neklouzalo a měl jsem dojem, že si pálím kůži. Tak to dávám do pusy a pak si cvaknu," uvedl.

Závod začne v úterý kvalifikací, z níž projde do čtvrtečního finále nejlepší osmička. Ondra ale tak daleko zatím nemyslí. "Další krok je trénink, v kterém se budu snažit dobře naladit, protože je důležité se cítit dobře. Připraven jsem dobře a teď už nic nenatrénuju, stačí se udržovat, dobře spát a být psychicky v pohodě."

Pohodu a především dobrou formu pozoruje na svém svěřenci jeho trenér. "Jsem přesvědčen, že je připraven na sto procent, a to říkám velmi zřídka. Jeho silná stránka je hlava, v tom mu velmi věřím. Zatím jsem optimistický ve všech směrech," řekl kouč Petr Klofáč.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články