Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
MS smíšených dvojic 2024 Švédsko

Sekretář ČOV Graclík: Zajistili jsme nejlepší dům, který ve vesnici byl

Praha – Část české olympijské výpravy přistála v Riu. Generální sekretář ČOV Petr Graclík tvrdí, že čeští sportovci nemají problémy s ubytováním ani se neobávají viru zika či jiného nebezpečí. Slíbené metro pro odlehčení infrastruktury nebude plně vytížené, pro přesun sportovců na stadion budou sloužit hlavně speciálně vyhrazené jízdní pruhy.

Olympijská vesnička Rio 2016
zdroj: REUTERS autor: Stoyan Nenov

První skupina českých reprezentantů dorazila do olympijské vesnice v Riu de Jainero. Na rozdíl od svých kolegů z Austrálie či Nového Zélandu si Češi nijak nestěžovali na kvalitu ubytovacího zařízení. "Zajistili jsme nejlepší dům, který ve vesnici byl," řekl generální sekretář ČOV Petr Graclík. "Myslím, že je na té nejlepší úrovni."

Graclík připustil, že na některých pokojích jsou potřeba drobné úpravy, které však budou provedeny do slavnostního zahájení. Někteří z českých sportovců se přesto do vesnice nenastěhují. O problémy s ubytováním se zřejmě nejedná, jde spíše o snazší dostupnost na stadiony a kýžený klid před sportovním výkonem. "Někteří sportovci se chtějí koncentrovat na svůj zásadní výkon někde v klidu. Není to jenom o vesnici," zdůraznil Graclík.

Snadná dostupnost na stadiony pro sportovce, doprovody i novináře je zajištěna díky speciálně vyhrazeným jízdním pruhům. "Do tři čtvrtě hodiny by všichni měli být schopní dostat se na místo," řekl Graclík. Nově postavené metro, které mělo sloužit k odlehčení infrastruktury, bude uvedeno do plného provozu až několik měsíců po olympiádě. V době Her bude jezdit v testovacím olympijském režimu, spoléhat se na něj nedá.

Je nám líto, video expirovalo.
Graclík hostem SZ. Češi se ubytovali v olympijské vesnici bez potíží

Graclík si není vědom jakýchkoliv obav českých sportovců, ať už kvůli hrozbě viru zika či kvůli teroristickému útoku. "Sportovci by museli mít strach na každé větší mezinárodní akci." Zpráva o neúčasti tenistů Karolíny Plíškové a Tomáše Berdycha na olympiádě ho překvapila. "Nikde nebyly zprávy o někom, že by zvažoval neúčast." Hrozby viru zika si je ČOV údajně vědom a dbá doporučení Mezinárodní zdravotnické organizace. "Věřím, že jsme toto riziko snížili na nulu."

Stejně jako na LOH v Londýně je i v Riu zřízen Český dům, kde se čeští fanoušci mohou setkat s reprezentanty. Pro příznivce olympiády, kteří neodcestují do Brazílie, je připraven program České parky. Ve čtyřech českých parcích, konkrétně na Lipně, v Ostravě, Plzni a Pardubicích, budou zřízeny olympijské parky s bohatým kulturním programem.

"Sportovní svazy budou moci v těchto lokalitách představit své sporty," uvedl Graclík. "Mohou si zde vyzkoušet téměř vše, co bude k vidění na olympiádě, ale i další neolympijské sporty." Některé sportovní svazy v rámci projektu České parky dokonce uspořádají tematický šampionát. ČOV počítá s tím, že se čeští reprezentanti po návratu z Ria programu České parky zúčastní a budou s fanoušky sdílet své zážitky.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články