Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
HC Oceláři Třinec - HC Dynamo Pardubice

Po 50 letech se potkali účastníci olympiád v Grenoblu a Mexiku

Po padesáti letech se sešli čeští olympionici z Her v Grenoblu a Mexiku. Na setkání dorazilo více než šedesát někdejších reprezentantů včetně třinácti medailistů. Přišel i držitel zlaté medaile, střelec Jan Kůrka. Podobné setkání pořádané Českým olympijským výborem se konalo potřetí.

Jan Kůrka
zdroj: ČTK autor: Šulová Kateřina

Zimní olympiáda ve francouzském Grenoblu se do povědomí zapsala především úspěchy Jiřího Rašky, který se stal prvním československým vítězem na ZOH. Ke zlatu na středním můstku ještě přidal stříbro na velkém. "Myslím, že s lepším úspěchem jsme domů skoro nemohli jet. Vzpomínám na to hrozně rád," řekl tehdejší benjamínek týmu Rudolf Höhnl. 

Jediný gól od zlata byli v Grenoblu čeští hokejisté. Porazili tehdejší Sovětský svaz, ale remíza se Švédskem je o triumf připravila. I dnes vzpomínali, jak měl Jozef Golonka na hokejce vítězný gól. "Vystřelil, ale branka z toho nebyla. Švédové byli hrozně houževnatí, protože jim šlo o třetí místo," řekl Jan Klapáč.

Je nám líto, video expirovalo.
Olympijské legendy si připomněly ZOH v Grenoblu a Mexiku

Hrdinkou OH v Mexiku byla Věra Čáslavská. Vedle čtyř zlatých a jedné stříbrné individuální medaile pomohla ke stříbru i československému družstvu. "Byla nejlepší, byla silná osobnost, my jsme si jí strašně vážily. Byly jsme rády, že jsme mohly žít v době, kdy naše gymnastika byla nejlepší na světě. Je nám to moc líto, že tady nemůže být mezi námi, protože jsme se sešly z toho družstva všechny. Tak snad na nás kouká," řekla Bohumila Řešátková.

Když se řekne olympiáda 1968...

Zlaté vzpomínky olympijského vítěze Jana Kůrky: "Když si na to vzpomenu, tak se vždycky zpotím. Ta hrůza. To jsou hrozné nervy… Byla tam taková obrovská nástěnka a tam denně stovky a stovky telegramů. Prostě jsem dojmutej, když si na to vzpomenu."

Hokejová legenda Jan "Gusta" Havel: "Vzpomínka je vždy krásná věc, důležité je to zdraví, vydržet co nejdéle, vidět ty dnešní a fandit jim, aby dokázali, co jsme dokázali my před padesáti lety."

Olympijský vítěz ve střelbě z libovolné malorážky vleže Kůrka vzpomínal, jak se o svém vítězství dozvěděl až v olympijské vesnici hodinu a půl po vypálení poslední rány. Věděl, že nastřílel hodně, ale výkony tehdy počítali rozhodčí ručně. "V mé době každý terč, který sjel do okopu, šel ke komisi, byly tři tříčlenné. Než to devět lidí oparafovalo, tak to chviličku trvalo," popisoval. Nakonec z toho byl světový rekord 598 bodů a olympijské zlato.

Zdroj
ČTK, ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články