Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Branky, body, vteřiny

Do Pekingu odletělo s hlavní výpravou i sedm hokejistů a část realizačního týmu

Do dějiště olympijských her v Pekingu s hlavní částí české výpravy odletělo sedm hokejistů a čtyři členové realizačního týmu včetně trenéra Filipa Pešána. Zbytek týmu by je měl následovat v dalších dnech, nejpozději 2. února, kdy jsou naplánovány odlety dalších českých sportovců.

Je nám líto, video expirovalo.
Brankáři národního týmu zůstávají zatím v Praze

"I nadále platí, že se každodenně testujeme, a jakmile bude někdo moct a bude volný let, tak bychom ho teoreticky poslali do Pekingu," uvedl manažer reprezentace Jan Černý. Hokejisté i realizační tým totiž musí splnit před odletem předepsaný počet čtyř negativních testů na koronavirus v pěti dnech. "Jsme s Českým olympijským výborem domluveni, že vše budeme od pátku řešit, a doufáme, že hráče (do Pekingu) postupně dopravíme," řekl.

Co ovlivnilo výběr náhradníků na olympiádu? Poslechněte si Hokej bez červené – podcast s Robertem Zárubou:

Ve čtvrtek večer odletěli obránci Ronald Knot, Lukáš Klok, Jakub Jeřábek, David Sklenička a Libor Šulák a útočníci Tomáš Hyka s Radanem Lencem. Vedle Pešána je doplnili i kustod Petr Šulan, fyzioterapeut Radovan Sakaláš a kondiční trenér Dominik Kodras.

V Praze tak nyní zůstanou brankáři Šimon Hrubec, Roman Will a Patrik Bartošák, obránce Vojtěch Mozík, útočník Lukáš Sedlák a cestující náhradník David Tomášek. Ve čtvrtek se k týmu připojil i další forvard Michael Špaček, jenž ale zatím čeká v izolaci na hotelu na výsledky testů.

Další hokejisté se budou k týmu připravujícímu se v Praze připojovat postupně poté, co dohrají v klubech. Teoreticky až 2. února na letišti by se měli hlásit útočníci Sparty Michal Řepík a Vladimír Sobotka, David Krejčí z Olomouce a náhradník Matěj Blümel, kteří mají o den dříve ještě hrát extraligu. Vedení Třince již avizovalo, že obránce Davida Musila a Tomáše Kundrátka uvolní už před úterním utkáním.

"Hráče už nyní testujeme, hráče ze Sparty prakticky každý den, ve středu jsme testovali hráče Třince, Davida Krejčího z Olomouce i zástupce Pardubic. Snažíme se vše dělat nad rámec, abychom je měli alespoň trošku pod kontrolou," uvedl Černý.

Olympijské kruhy v Pekingu
zdroj: Reuters autor: Thomas Peter

NÚKIB doporučil olympionikům, aby svá zařízení chránili novými hesly

Národní úřad pro kybernetickou a informační bezpečnost (NÚKIB) a Vojenské zpravodajství doporučily českým účastníkům olympijských her v Pekingu, aby svá elektronická zařízení chránili novými hesly. Využívat by také měli aplikace se šifrováním.

Úřady pro účastníky vydaly dvoustránkový manuál, který má celkem deset bodů. Český olympijský výbor uvedl, že materiál obdržel ve čtvrtek, kdy větší část českých sportovců nominovaných na zimní Hry v Číně odletí.

Odborníci obou úřadů vypracovali materiál "Cestujte (kyber)bezpečně: doporučení pro cesty do zahraničí", který má českým sportovcům mířícím na olympiádu v Pekingu i veřejnosti přiblížit základy kybernetické bezpečnosti a poradit jim, jak používat technologie, aby byla jejich komunikace v zahraničí bezpečnější.

Manuál má deset bodů, čtyři z nich se věnují přípravě před cestou, šest zbývajících pak tomu, jak dodržovat kyberbezpečnost během samotné cesty. Cestovatel by měl například do zahraničí vyrazit ideálně s "čistými" zařízeními určenými pro konkrétní cestu, která neobsahují žádná osobní data či důležité uživatelské účty. Měl by svá zařízení chránit novými a unikátními hesly a během samotné cesty by měl například využívat aplikace se šifrováním a nepřipojovat se na veřejné WIFI sítě.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články