Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Touchdown

Ztracena v U-rampě. Americká Maďarka aspiruje na nejhorší výkon letošních Her

Eric "Delfín" Moussambani v Sydney nebo Eddie "Orel" Edwards v Calgary - to jsou sportovci, kteří se do olympijské historie rozhodně nezapsali nejrychlejšími časy nebo skoky. Naopak. V coubertinovském duchu si sice plnili olympijský sen, ale jejich výkony byly od ostatních soupeřů hodně daleko. Kolekci "turistů" pod pěti kruhy čerstvě rozšířila americká freestyle lyžařka reprezentující Maďarsko Elizabeth Maria Swaneyová, která během kvalifikace v U-rampě nepředvedla ani jeden trik.

Elizabeth Maria Swaneyová
zdroj: Reuters autor: Issei Kato

Byl to až bizarní pohled. Třiatřicetiletá Swaneyová se dvakrát pustila do U-rampy a namísto běžně předváděných helikoptér, salt a otoček se sotva odlepila od hrany a po chvilce bezpečně sjela na protější stranu, kde to samé zopakovala. A takhle dvakrát. Výsledná známka 31.40 (body za jistý dopad) byla suverénně nejnižší v celé soutěži.

Swaneyová získala nárok na maďarský pas díky předkům své matky. Už dříve se pokoušela na olympiádu probojovat ve skeletonu, a to dokonce za Venezuelu. V roce 2013 se pak bez výraznější předchozí zkušenosti  rozhodla vrhnout na stále relativně mladou disciplínu s relativně nepočetnou konkurencí (v porovnání s jinými zimními sporty).

Ptáte se teď, jak je vůbec možné, že se dá s takovou výbavou probojovat na olympijské hry, mezi 2951 nejlepších sportovců planety? Vlastně poměrně jednoduše. Swaneyové "stačilo" během čtyřletého cyklu obrážet všechny závody Světového poháru a na nich bodovat.

Kvalifikační kritéria pro Hry totiž hovořila o tom, že na olympiádu projde 30 žen s nejvyšším bodovým ziskem ze SP. A vzhledem k tomu, že v ženské U-rampě obvykle ani 30 žen nestartuje, mohla vesele bodovat (byť většinou jako poslední) a zamířit do Pchjongčchangu.

Jak už to v podobných případech bývá, názory na start Swayneové se různí. Jedni - včetně mnoha závodnic - jí mají za zlé, že svým neuměním znevažuje celou soutěž. Na druhou stranu, i když se za pět let, co se freestylu věnuje, nenaučila jediný trik, musela cestovat od Nového Zélandu, přes Kanadu, Jižní Ameriku a po celé Evropě, aby na kýžené body dosáhla. 

"Vložila do toho velké úsilí a spoustu času. Má úplně stejné právo tu být jako já," nechala se například slyšet čerstvá olympijská vítězka Cassie Sharpeová z Kanady. 

"Třeba tím, že jsem se dokázala na olympiádu dostat, motivuji a inspiruji další lidi k tomu, aby tenhle sport zkusili a začali se mu věnovat. Nejen v Maďarsku, ale po celém světě, řekla ke své splněné olympijské misi Elizabeth Maria Swaneyová. 

Zdroj
washingtonpost.com, deadspin.com

Hlavní zprávy

Nejčtenější články