Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Buly - debata expertů

Lyžařkám v U-rampě suverénně vládla Kanaďanka Sharpeová

Kanadská akrobatická lyžařka Cassie Sharpeová se stala olympijskou vítězkou v U-rampě. Stříbro ze Soči obhájila třiatřicetiletá Francouzka Marie Martinodová, těsný americký souboj o třetí místo pro sebe o necelý bod rozhodla vedoucí závodnice Světového poháru Brita Sigourneyová.

Cassie Sharpeová
zdroj: ČTK/AP

Sharpeová, vicemistryně světa z roku 2015, kralovala v Pchjongčchangu už pondělní kvalifikaci. Ve finále dostala za první jízdu známku 94,4, ve druhé se zlepšila na 95,8 a vedla o tři body. Když pak Martinodová poslední jízdu pokazila a nad rampou už zůstala jen pětadvacetiletá Kanaďanka, bylo o vítězce jasno.

Nevadilo už, že Sharpeovou na okamžik přemohly emoce při vzpomínce na krajanku Sarah Burkeovou. Ta pomohla prosadit tuto disciplínu do programu Her, než v roce 2012 podlehla v 29 letech následkům zranění hlavy z tréninku. "To ona byla průkopnicí toho, že můžeme být na olympiádě. Stále na ni myslíme, navždycky bude s námi," řekla Kanaďanka, jež se před poslední jízdou v slzách objala s trenérem Trennanem Paynterem, který spolupracoval i s Burkeovou.

Zatímco Martinodová navázala na druhé místo z olympijské premiéry této akrobatické disciplíny, další medailistky ze Soči to nedokázaly. Americká obhájkyně prvenství Maddie Bowmanová, která má už pět titulů z prestižních X-Games, ve všech finálových jízdách spadla a skončila jedenáctá, před čtyřmi lety bronzová Japonka Ajana Onozukaová byla tentokrát pátá.

Martinodová původně už ve 22 letech ukončila kariéru a založila rodinu, po zařazení U-rampy do programu ZOH se po pětileté pauze nechala před Soči kamarádkou Burkeovou přesvědčit k návratu. "Sarah by na mne byla pyšná. Pořád je se mnou a je na mne hrdá," řekla. "Byla by samozřejmě pyšná i na to, že vyhrála Kanaďanka, a na to, jak vysokou úroveň ta soutěž měla," dodala.

Nyní Francouzka plánuje definitivní uzavření kariéry. "Je hotovo. Dala jsem sportu hodně a on mi to vracel, ale už je opravdu čas se posunout a začít dělat něco jiného," řekla Martinodová s tím, že jejím posledním závodem bude březnový Světový pohár v Tignes.

Akrobatické lyžování, ženy - U-rampa:

1. Sharpeová (Kan.) 95,80, 2. Martinodová (Fr.) 92,60, 3. Sigourneyová 91,60, 4. Drewová (obě USA) 90,80, 5. Onozukaová (Jap.) 82,20, 6. Děmidovová (OSR) 80,60, 7. Cheshireová (Brit.) 75,40, 8. Cakmakliová (Něm.) 74,20, 9. Čang Kche-sin (Čína) 73,00, 10. Groenewoudová (Kan.) 70,60.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články