Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Buly - debata expertů

V Londýně bude minimálně 118 českých olympioniků

Londýn - Českou republiku bude na olympijských hrách v Londýně reprezentovat minimálně 118 sportovců, z toho 65 mužů a 53 žen. Jejich nominaci dnes v Praze schválilo plénum Českého olympijského výboru, ale číslo ještě nemusí být konečné. Už v pátek může přibýt dvanáct basketbalistek, neboť jejich tým dělí jediná výhra od postupu do Londýna. Tím by se počet českých sportovců dostal prakticky na úroveň minulých olympiád. Před čtyřmi lety v Číně startovalo 134 olympioniků, v roce 2004 v Aténách bylo rekordních 142 sportovců.

Londýnský olympijský stadion
zdroj: london2012.com

Na poslední chvíli do výběru pro Londýn přibyli oštěpaři Petr Frydrych a Jakub Vadlejch, kteří sice nemají ostrý limit, ale dostali od IAAF divokou kartu. Pozvánku mezi 16 nejlepších dostala také štafeta čtvrtkařek, takže k dvojici Denisa Rosolová, Zuzana Hejnová, které mají nominaci na sólových tratích, se připojí ještě Zuzana Bergrová, Jitka Bartoničková a Lenka Masná. Kajakáře Jana Štěrbu, který měl pozitivní dopingový nález, nahradil ve čtyřkajaku Pavel Davídek.

Basketbalistky mají postup na dosah, stačí jim v pátek porazit Japonsko, ale ani prohra by ještě neznamenala konec nadějí. Poražení čtvrtfinalisté budou hrát v Ankaře o poslední volné místo. Tým na hry nemusí být úplně stejný jako ten, který hrál kvalifikaci.

Je nám líto, video expirovalo.
Nominační plénum na OH v Londýně

Atleti mohou plnit limity nejen teď v Helsinkách, ale i po šampionátu až do 7. července. Zvětšit se může i výprava tenistů, v níž může přibýt ještě jedna dvojice do mužské čtyřhry. Všechny dodatečně nominované bude tradičně potvrzovat prezident ČOV Milan Jirásek, který k tomu dnes dostal pověření.

Nejpočetnější částí výpravy budou atleti, kterých je aktuálně v nominaci 29. Větší zastoupení mají také veslaři, jichž je dvanáct. Po deseti sportovcích budou mít v Londýně střelci a cyklisté. Naopak jen po jednom zástupci mají vzpěrači, boxeři a zápasníci. Zatím se na hry neprobojoval žádný tým v kolektivních sportech.

Rekordmankou ve výpravě bude vodní slalomářka Štěpánka Hilgertová, která pojede na šesté hry. V nominaci jsou i všichni tři obhájci zlata z Pekingu - oštěpařka Barbora Špotáková a střelci Kateřina Emmons a David Kostelecký.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články