Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Branky, body, vteřiny

Černé září v olympijském Mnichově. Útoku palestinských teroristů padlo za oběť 11 izraelských sportovců

Olympijské hry v Mnichově 1972 měly dát zapomenout na ostudnou berlínskou olympiádu ve stínu hákového kříže. Místo toho vstoupily do historie jako dějiště nejtragičtějšího útoku proti novodobým Hrám. Palestinská teroristická skupina spadající pod organizaci Fatah unesla 5. září 1972 jedenáct izraelských sportovců. Dva z nich zemřeli při únosu, zbylých devět spolu s několika teroristy během nepovedené záchranné akce na mnichovském letišti.

Je nám líto, video expirovalo.
Uplynulo 50 let od Mnichovského masakru

Osudné úterní ráno obsadilo palestinské komando ze skupiny Černé září ubikace izraelské výpravy v olympijské vesnici. Teroristům vyzbrojeným samopaly se z hotelových pokojů podařilo unést 11 reprezentantů. Sportovci se pokoušeli bránit, Palestinci proto v boji dva z nich zastřelili.

Teroristé hrozili, že zabijí i další sportovce, pokud Izrael nepropustí 234 palestinsko-arabských vězňů a Němci jim nevydají dva německé příslušníky organizace Frakce Rudé armády Ulriku Meinhofovou a Andrease Baadera. Večer se německým úřadům podařilo komando přesvědčit k odletu do Káhiry s izraelskými rukojmími.

Na vojenském letišti ve Fürstenfeldbrucku u Mnichova je však čekali elitní střelci. Při přestřelce a explozi přistavených vrtulníků zahynulo všech devět zbývajících izraelských rukojmích, pět z osmi teroristů, jeden policista a jeden pilot.

Postup německých úřadů se stal terčem ostré kritiky. Německá vláda navzdory varování nezavedla preventivní opatření, takže Palestinci se do objektu dostali bez jakékoli bezpečnostní kontroly.

Tři teroristé, kteří přestřelku přežili, byli zadrženi, ale již 29. října je německá vláda propustila. Stalo se tak na žádost další ozbrojené skupiny, která unesla toho dne letadlo společnosti Lufthansa na lince Bejrút-Istanbul-Frankfurt. Únosci i tři propuštění teroristé přistáli ještě týž den v libyjském Tripolisu.

Celkem 29 pozůstalých po usmrcených sportovcích obvinilo v červnu 1995 německý stát, spolkovou zemi Bavorsko a město Mnichov, že jejich policejní orgány postupovaly nekvalifikovaně proti teroristům a že na vyřazení osmi útočníků nasadily jen pět ostřelovačů.

Mnichovský soud 25. září 1995 zamítl 22 žalob jako promlčené s tím, že se pozůstalí již v roce 1973 zřekli písemně nároků. V pěti případech nárokům vyhověl. Poslední dvě žaloby byly z formálních důvodů zamítnuty 7. května 1996.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články