Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Magazín EURO 2024

Vedení WRC rallye doufá aspoň ve čtyři až šest podniků. Finská rallye se zrušila

Žádná unáhlená rozhodnutí jako v případě jiných sportovních soutěží. Promotér mistrovství světa v rallye nechce uspěchat případné rušení závodů a plánuje posunout termín rozhodnutí až do poslední možné chvíle. Před pandemií koronaviru jezdci stihli odjet tři závody. Přesto je jedna soutěž už zrušená, finská rallye se v srpnu nepojede.

Thierry Neuville
zdroj: ČTK/Panoramic

"Snažíme se získat aktuální data a zjistit, zda budeme moct cestovat do jednotlivých zemí a za jakých podmínek tam bude možné závodit," uvedl šéf společnosti WRC Promoter Oliver Ciesla pro web autosport.com.

Rallyeový šampionát nechce podle jeho slov jít stejnou cestou jako řada dalších sportovních organizací a rušit závody s velkým předstihem. "Nejhorší by bylo vyřadit z kalendáře akci dříve, než bude jasné, jaká bude v zemi pandemická situace," řekl.

Příliš mnoho rizik, vysvětlují finští pořadatelé

Přesto ve finském případě musela k nepříjemnému kroku dospět. Tradiční akce s centrem v Jyväskyle je třetí oficiálně zrušenou soutěží v kalendáři. 

"Přestože se situace ve Finsku i ve světě zlepšila, existuje dva měsíce před plánovaným startem příliš mnoho faktorů týkajících se zdravotních a bezpečnostních rizik," uvedli finští pořadatelé v oficiálním prohlášení. Rallye se měla konat od 6. do 9. srpna.

Poukázali například na skutečnost, že není jasné, jak se bude nemoc covid-19 dál šířit. "Není k dispozici ani dostatek informací, zda současná omezení státu uvalená na pořádání veřejných akcí budou pokračovat i po červenci. Nevíme, zda budou moct zahraniční týmy, jezdci a diváci cestovat do Finska," doplnili.

Seriál MS se zastavil v březnu v Mexiku, následně byly zrušeny soutěže v Portugalsku a v Keni. Na náhradní termín čekají závody v Argentině a v Itálii. Podle informací autosportu je pravděpodobné, že s ohledem na náročnou logistiku se letos neuskuteční rallye na Novém Zélandu a v Japonsku.

"Budeme muset v následujících měsících sledovat situaci a pak rozhodovat. V září, říjnu a v listopadu. Jsme nuceni počkat do poslední minuty, než rozhodneme," uvedl Ciesla s tím, že nejjednodušší by mělo být pořádat rallye v Evropě.

Zástupce promotéra předpokládá, že v příštích dnech zašle Mezinárodní automobilové federaci návrh upraveného letošního kalendáře, který bude v září aktualizovat. "Pokud bych měl říct, co si přeji, tak bych byl rád, kdyby se odjelo ještě sedm až devět rallye. Pokud se nám ale podaří uspořádat čtyři až šest, bude to výborné," řekl Ciesla.

Již nyní jedná s týmy o kalendáři pro příští rok, který nebude zřejmě obsahovat tolik soutěží jako v minulosti. Automobilky a týmy totiž budou nuceny kvůli pandemii snížit své rozpočty. "Také by nebylo překvapením, kdyby nás o roční vyřazení z kalendáře kvůli nedostatku financí požádali sami pořadatelé," prohlásil Ciesla.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články