Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Volejbalový magazín

Loprais bude mít na Dakaru spřátelenou Tománkovu posádku. Engeho čeká dakarský debut

Vylepšený vůz není jeho jedinou výhodou pro start v nadcházejícím ročníku slavného Dakaru. Aleš Loprais, třináctinásobný účastník prestižní rallye, pojede opět s kamionem Praga, a navíc se může spolehnout také na týmovou podporou v podobě posádky druhého kamionu Jana Tománka. Na premiérový start se chystá Tomáš Enge.

Aleš Loprais na Dakaru
zdroj: ČTK/AP/ autor: Bernat Armangue

"Rozhodně mi to dodá určitý klid a pohodu, ačkoliv na trati speciálky člověk nikdy neví, jestli druhý vůz jede minutu, nebo hodinu za ním. Každopádně je dobré vědět, že někde za vámi je další auto, které vám může poskytnout třeba náhradní pneumatiku," uvedl Aleš Loprais.

Díky Tománkovu startu může jet rychleji. "Můžete totiž více riskovat v místech, kde jinak musíte jet na jistotu," vysvětlil.

Výhodou je rovněž fakt, že jak Tománek, tak další člen jeho posádky Jiří Stross jsou i výbornými mechaniky.

"Na Dakaru se samozřejmě může stát neuvěřitelné množství nepředpokládaných věcí a v takových situacích je další pomoc k nezaplacení. Ale mít u sebe spřátelenou posádku bude fajn. Když stoupá předstartovní horečka a nervozita nebo už jde v závodě do tuhého, drží se týmy často pospolu a nikoho dalšího mezi sebe nepouští," řekl Loprais, jehož maximem na Dakaru je třetí místo z roku 2007.

Je nám líto, video expirovalo.
Engeho sen o Dakaru se v lednu naplní

V nadcházejícím ročníku Dakaru se Loprais na start postaví stejně jako letos s kamionem Praga V4S DKR. Jeho kolegy v posádce budou mechanik Petr Pokora a navigátor Chálid Kandí ze Spojených arabských emirátů. Stejně jako řada dalších účastníků rallye se musel závodník z Frenštátu pod Radhoštěm vypořádat s nedostatečným testováním. Snažil se ale svůj kamion vylepšit.

"Šli jsme jenom po spolehlivosti, vůbec jsme neřešili zvyšování výkonu nebo nějaké zásadní změny. Pozornost jsme věnovali věcem, které nás trápily letos. Zlepšili jsme tlumení kabiny, chlazení, elektroniku, detaily kolem sání, výfukového potrubí a turbodmychadla," uvedl Loprais, který na předchozím ročníku Dakaru skončil sedmý.

V lednu se bude snažit tento výsledek vylepšit. "Na Dakar jedeme s obrovskou pokorou a chceme si ho užít. Zároveň je však pravda, že si závod dokážu užít jen v případě, že bojujeme vepředu. Jinak to prostě neumím," dodal Loprais.

Tomáš Enge
zdroj: Buggyra.com

Rozroste se také Buggyra, za kterou pojede i Enge

Novou hvězdnou posilou týmu Buggyra Racing na nadcházející Rallye Dakar se stal trojnásobný vítěz kategorie čtyřkolek Ignacio Casale z Chile. Nepojede však ve své tradiční kategorii, ale usedne do kamionu Tatra. Jedenáctinásobný účastník legendární soutěže se tak stane týmovým kolegou Martina Šoltyse. Pod hlavičkou Buggyry se navíc na start postaví i Josef Macháček a Tomáš Enge, kteří budou závodit s buggynami Can-Am.

"Chtěli bychom se posunovat dopředu. Samozřejmě, Dakar je tak složitá soutěž, že předvídat výsledky nebo mít velká očekávání myslím není správné. Uděláme největší práci, jakou budeme moct, a budeme se snažit přivézt v konečném součtu nějaké dobré skóre," řekl šéf týmu Martin Koloc.

Třiatřicetiletý Casale přiznal, že start s kamionem je pro něj splněním snu. "Když jsem dostal od Buggyry nabídku, neváhal jsem. Kvůli koronaviru jsem nemohl moc trénovat, ale v kamionu se cítím dobře. Z pohledu velikosti je to samozřejmě velký rozdíl. Musím si zvyknout i na to, že budu mít navigátora. Byl jsem zvyklý jezdit sám," řekl Casale, jehož navigátorem bude člen vítězné posádky mezi buggynami v roce 2019 Álvaro León. "Prvním cílem je Dakar dokončit, druhým dostat se do top 10," dodal Casale.

Dalším nováčkem, jehož angažování Buggyra avizovala již dlouho dopředu, je Enge. Pro jediného Čecha, který se představil v závodech formule 1, bude Dakar velkou premiérou ve vytrvalostních závodech. Doposud totiž jen testoval.

"Moc se na to těším, i když člověk jde do totálního neznáma. Zažil jsem toho už hodně, ale teď na to nahlížím jinak než před deseti dvaceti lety, kdy jsem zažíval premiéry v ostatních kategoriích. Doufám ale, že si závod užiju a dojedeme bez ztráty kytičky do cíle soutěže, která nebude jednoduchá. Člověk si ale musí klást nejvyšší cíle a zdolávat velké překážky," řekl Enge, jehož bude navigovat Markéta Skácelová.

Zdroj
ČTK, ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články