Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Hokej na zemi

Hamilton chce v kauze kolem šperků na těle výjimku. Podporují ho i další jezdci

Od Mezinárodní automobilové federace FIA dostal výjimku, jenže ne takovou, jakou by si přál. Lewis Hamilton dle ní může s kovovými předměty, které má na těle a není schopen si je sám vyndat, jezdit jen do Velké ceny Monaka. Poté by si je měl nechat odstranit. Sedminásobný mistr světa formule 1 se s tím však nechce smířit a hodlá bojovat za to, aby šperky, piercingy, hodinky či náušnice v kokpitu mohl nosit po celou sezonu. A na jeho podporu se postavili i další jezdci ze seriálu F1.

Lewis Hamilton
zdroj: ČTK/ZUMA/ autor: Xavi Bonilla/Dppi

"Dostal jsem výjimku. Dostanu ji do konce roku. Snubní prsteny jsou povolené," řekl Hamilton.

Brit se dostal do sporu s vedením závodů před Grand Prix Miami. Zde FIA vyžadovala vyplněný bezpečnostní formulář, v němž týmy stvrzují, že jejich jezdci nosí nehořlavé spodní prádlo a nemají ve voze šperky. Hamilton podle svých slov má v těle minimálně dva předměty, které si nemůže sám odstranit. Vítěz rekordních 103 závodů byl ochotný podepsat reverz nebo nechat jet náhradníka. Nakonec dostal pro závody v Miami a Španělsku výjimku.

Pravidlo zakazující pilotům šperky při závodech bylo z bezpečnostních důvodů obnoveno v roce 2005, dosud se k němu ale přistupovalo benevolentně. Jeden z nových ředitelů závodů Niels Wittich však upozornil na jeho dodržování s tím, že tyto předměty mohou zkomplikovat záchranu jezdců v případě nehody.

"Když jsme se bavili o špercích, říkali mi, že bezpečnost především. Tak jsem řekl: Dobře a co těch posledních šestnáct let? Mám na sobě šperky celou tu dobu, takže tehdy se bezpečnost neřešila?" řekl Hamilton. Před závodním víkendem se dostavil mezi novináře na protest s osmi prsteny, řadou náušnic, řetízků a trojími hodinkami. "Příště budu mít čtvery," žertoval. Piercing v nose si chce nechat i v Monaku.

Podle webu Autosport.com chystá FIA pro jezdce za porušení zákazu pokutu 52 tisíc dolarů (1,2 milionu korun). V případě opakování situace by sankce narostla na 265 tisíc dolarů a při třetím porušení by pilotovi hrozilo odečtení bodů ze šampionátu.

Proti nařízení se vedle Hamiltona postavili další jezdci. Dánskému pilotovi Kevinu Magnussenovi z Haasu se nelíbí, že by měl odložit snubní prsten.

"Chápu, co tím chtějí říct, ale je to snubní prsten. Pokud s ním budu moci závodit, tak se klidně nechám kvůli němu na prstu trochu více popálit. Kdyby se mi mělo stát něco špatného, chtěl bych mít snubní prsten u sebe. Měl bych špatný pocit, kdybych si ho měl sundat," řekl Magnussen a vyzval FIA, aby umožnila jezdcům nést odpovědnost.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články