Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Olympiáda dětí a mládeže 2024

Turecký skok se zvedá. Ipcioglu jako první bodoval ve Světovém poháru

Skok na lyžích není tureckou doménou. To se však alespoň částečně může změnit. Fatih Arda Ipcioglu se stal prvním skokanem své země, který bodoval ve Světovém poháru. Dokázal to v úvodním podniku Turé čtyř můstků v Oberstdorfu, kde skončil devětadvacátý.

Fatih Arda Ipcioglu
zdroj: ČTK/DPA autor: Daniel Karmann

"Jsem opravdu šťastný, že jsem zase přepisoval historii. Tak jako už mnohokrát předtím," řekl čtyřiadvacetiletý Ipcioglu poté, co se mu podařilo to, na co marně v této sezoně čeká celá česká reprezentace.

O výrazný zápis se Ipcioglu postaral už v úvodu ročníku v Nižním Tagilu, kde se jako první Turek kvalifikoval do závodu Světového poháru. A ve středu v Oberstdorfu skokem 120 metrů porazil v k.o. souboji Rusa Daniila Sadrejeva a postoupil do druhého kola, v němž získal pro svou zemi první dva pohárové body. "Překvapilo mě to. A teď jsem docela unavený, protože se toho dělo opravdu hodně," řekl.

Je nám líto, video expirovalo.
V Oberstdorfu vyhrál skokan Kobajaši, Polášek na 45. místě nebodoval

Ipcioglu si odbyl debut na Turné, jež byla zároveň tureckou premiérou, v roce 2017. Tehdy po druhém závodu na německém území v Garmisch-Partenkirchenu odjel na Kontinentální pohár, nyní plánuje stejně jako jeho reprezentační kolega Muhammet Irfan Cintimar prestižní miniseriál dokončit.

"Tenhle úspěch nás motivuje, vydáme ze sebe maximum," uvedl po zisku bodů Ipcioglu, jenž chce inspirovat své nástupce. "Zaznamenal jsem, že v Turecku už skoky sledují mladí kluci a chtějí být jako já. Vypadá to, že v příštích letech se objeví noví turečtí skokani, kteří budou naši zemi reprezentovat ještě lépe," řekl Ipcioglu.

V únoru se zúčastní v Pekingu svých druhých olympijských her po Pchjongčchangu 2018, kde byl vlajkonošem turecké výpravy. "Nejedeme tam pro medaile, ale i tak to jsou pro nás velmi důležité hry."

Ipcioglu pochází z Erzurumu, špičkového tureckého střediska zimních sportů, jež například v roce 2011 hostilo univerziádu. "Trénujeme tam a vypadá to, že to funguje. My, Turci, nastupujeme," uvedl skokanský průkopník.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články