Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
FIS MČR Horní Mísečky

Samková třikrát pláchla všem a vyhrála Světový pohár v Montafonu

Po čtvrtečním triumfu v kvalifikaci se olympijská šampionka ve snowboardcrossu Eva Samková blýskla i v ostrém závodu, který v rakouském Montafonu opanovala. V žádné ze tří jízd nenašla přemožitelku a úspěšně zahájila letošní ročník Světového poháru.

Eva Samková
zdroj: ČTK/AP

Úřadující mistryně světa si připsala 14. vítězství ve SP v kariéře a zahájila sezonu tak, jak skončila minulou. V součtu se závěrem uplynulého ročníku totiž slavila potřetí za sebou. V Montafonu kralovala už během kvalifikace a hladce postoupila i do finále.

Na relativně krátké trati s velkou hustotou boulí následně absolvovala velmi vyrovnaný závod o zlato. V něm se jí po startu držela olympijská šampionka z Pchjongčchangu Michela Moioliová z Itálie, ale česká reprezentantka těsné vedení nepustila navzdory protivětru v cílové rovince.

Moioliová uhájila druhou příčku, třetí místo obsadila Australanka Belle Brockhoffová. S vítězstvím v malém finále se musela spokojit americká legenda Lindsey Jacobellisová.

"Bylo to hodně vyrovnané. Myslím, že kdyby byla trať o dvacet metrů delší, skončila bych třeba čtvrtá," komentovala dojezd šťastná Samková. "Je to úžasné, protože u prvního Světového poháru nikdy nevíte. Nevíte, jak na tom jsou ostatní," dodala.

Trenér Marek Jelínek vyzdvihl vedle výkonu své svěřenkyně i práci servisu. "To, na čem Evka pojede, se rozhodovalo až v posledních minutách. Tomáš Kašpar testoval vosky v průběhu jízd a zvolili určitě tu nejlepší mázu, kterou mohli, protože Evka přes silný protivítr a s tím, že protahovala hluboký sníh, udržela vedoucí pozici. Bylo to fakt obdivuhodné," konstatoval.

Druhá Češka ve vyřazovacích jízdách Vendula Hopjáková po pádu nedokončila čtvrtfinále, v němž se pohybovala na čtvrté pozici. V konečném pořadí byla čtrnáctá.

Mužský závod ovládl domácí Alessandro Hämmerle, který stejně jako Samková obhajuje triumf ve SP. Čeští reprezentanti Matouš Koudelka a Jan Kubičík nepostoupili z kvalifikace.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články