Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Panorama

Řezáč si o další rok prodlužuje kariéru. Velký úspěch bude do šestky na Jizerské padesátce, říká

Dálkový lyžař Stanislav Řezáč chce v nadcházející sezoně uspět hlavně na čtyřech velkých závodech včetně Jizerské padesátky a Vasova běhu. Šestačtyřicetiletý závodník příchod formy očekává jako obvykle až v lednu, kdy by ji rád prodal na italské Marcialonze. Rád by vydržel závodit do dubna, kdy seriál Ski Classics vyvrcholí závodem Ylläs-Levi ve Finsku.

Dálkový lyžař Stanislav Řezáč
zdroj: ČTK autor: Deml Ondřej

Znovu bude závodit v barvách týmu Slavia pojišťovny. Sezonu zahájí koncem listopadu prologem v Livignu, který se jede jako týmový sprint. Tam už byl Řezáč na soustředění. "První čtyři dny jsem si tam jezdil na kilometru sněhu, který měli uložený z loňska. Pak tam ale napadl přírodní sníh a teď je tam asi půl metru sněhu, jsou tam dobré podmínky pro lyžování," řekl.

Po minulé sezoně si dopřál dva měsíce volno a začal trénovat v létě. Postupně se dostává do formy, ale do Vánoc od sebe příliš nečeká. "Nikdy moc dobře nezávodím v listopadu a prosinci. Snažím se trénovat a prodat to od půlky ledna do konce března," popisoval.

Prvním vrcholem by měla být 26. ledna Marcialonga v Trentinu, po které za dva týdny následuje Jizerská padesátka. Domácím fanouškům by se Řezáč rád předvedl. Loni mu nejely moc dobře lyže a skončil jako nejlepší Čech čtrnáctý. "Rád bych, kdyby se mi na Jizerské padesátce podařilo udržet se v první druhé skupině. Být do šestého místa, dostat se na pódium. To by pro mě byl velký úspěch," svěřil se.

Je nám líto, video expirovalo.
Řezáč se soustředí na druhou půlku sezony. Na Jizerskou padesátku či Vassův běh

Jeho dalším vrcholem by měl být 1. března Vasův běh, kde bude obhajovat letošní šesté místo. Po 90 kilometrech doběhl sekundu od medaile. "Letošní rok to byl super výsledek, tak nevím, jestli to vůbec půjde zlepšit," poznamenal.

Pak bude mít další měsíc na to, aby zregeneroval a dostal se do formy na závod Ylläs-Levi, který se uskuteční 4. dubna. "Je to sedmdesátikilometrová těžká trať, která mně docela vyhovuje a je krásná. Tam bych se chtěl taky zkusit dostat do první desítky," plánoval Řezáč.

Rád by odjel co nejvíce závodů, ale je možné, že některé vynechá v zájmu přípravy na ty nejdůležitější. Bude také hrát roli, jak si v hodnocení seriálu dálkových lyžařských závodů povede tým Slavia pojišťovny. "Uvidíme, jak se bude dařit hlavně dámám Kláře Moravcové a Karolíně Bícové, které by mohly vyjet dobré body. Uvidíme, jak si budeme stát jako tým, a podle toho se budu rozhodovat, jaký závod jet," dodal Řezáč.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články