Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Denver Pioneers - UMass Minutemens

Klaebo dovezl domácí v Lillehammeru k vítězství. Norky prohrály po 12 letech

Jedno domácí vítězství. Norská mužská štafeta s finišmanem Johannesem Klaebem vyhrála závod ve slavném Lillehammeru, i když Klaebo musel v závěru odrážet útok Sergeje Usťugova. Své mužské kolegy poté nenapodobily Norky, které se ve finiši musely sklonit před vítěznými Ruskami i druhým Švédskem. Norky prohrály ve štafetě poprvé po dvanácti letech. Česká štafeta ve složení Tereza Beranová, Petra Nováková, Kateřina Janatová a Petra Hynčicová dokončila s velkou ztrátou na 14. místě.

SP v běžeckém lyžování v Lillehammeru
zdroj: ČTK/ZUMA autor: Marius Simensen

Norky nevyhrály pohárovou štafetu naposledy v únoru 2011 v Rybinsku, kde nestartovaly. Poslední porážku na trati utrpěly v listopadu 2009, kdy v Beitostölenu obsadily druhé místo za Švédkami.

O triumfu Ruska rozhodla nástupem v závěru Veronika Stěpanovová. Švédka Moa Olssonová poté těsně porazila norskou finišmanku Helen Marii Fossesholmovou. Obě ztratily na první místo sekundu.

S Klaebem tvořili vítěznou sestavu Erik Valnes, Emil Iversen a Simen Hegstad Krüger, který v sobotu v norském středisku ovládl závod na 15 km volnou technikou. Ruský tým II běžel ve složení Alexandr Terentěv, Ilja Semikov, Arťom Malcev a Usťugov.

Třetí doběhlo se ztrátou 1,2 sekundy další norské kvarteto následované prvním ruským výběrem s hvězdou Alexandrem Bolšunovem. Další štafety už měly výraznou ztrátu, pátá Itálie zaostala za vítězi o 55 sekund.

Závody SP v běhu na lyžích v Lillehammeru (Norsko) - štafety:

Muži (4x7,5 km): 1. Norsko I (Valnes, Iversen, Krüger, Klaebo) 1:14:58,7, 2. Rusko II (Terentěv, Semikov, Malcev, Usťugov) -0,2, 3. Norsko II (Golberg, Nyenget, Holund, Amundsen) -1,2, 4. Rusko I -1,4, 5. Itálie -55,3, 6. Švédsko I -58,4.

Ženy (4x5 km): 1. Rusko I (Stupaková, Něprjajevová, Sorinová, Stěpanovová) 54:40,6, 2. Švédsko I (Ribomová, Karlssonová, Anderssonová, Olssonová) -1,1, 3. Norsko I (T. U. Wengová, H. Wengová, Johaugová, Fossesholmová) -1,2, 4. USA I, 5. Finsko I oba -22,5, 6. Norsko II -25,3, ...14. ČR (Beranová, Nováková, Janatová, Hynčicová) -4:31,4.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články