Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Touchdown

Zlato ve sprinterském souboji získal Klaebo, suverénní vítězství mezi ženami slaví Fallaová

Závody ve sprintu volnou technikou odstartoval v Seefeldu světový šampionát v klasickém lyžování. Zlato vybojoval talent norského lyžování Johannes Klaebo, když v závěrečném dramatickém finiši překonal Federica Pellegrina z Itálie. Titul mistryně světa obhájila Norka Maiken Caspersen Fallaová.

Johannes Klaebo
zdroj: ČTK/DPA/Hendrik Schmidt

Jediná Češka ve vyřazovacích bojích Tereza Beranová vypadla ve čtvrtfinále a obsadila 29. místo. Z kvalifikace nikdo další z Čechů nepostoupil. Mimo jiné neuspěla Petra Nováková ani její bratr Michal, který v sezoně ve sprintech SP dvakrát bodoval, ale na MS byl jako nejlepší z mužů osmatřicátý.

Úřadující olympijský vítěz v klasickém sprintu Klaebo ve finále porazil ve finiši obhájce titulu Itala Federica Pellegrina, bronz získal Rus Gleb Retivych. Muži měli trať dlouhou 1,6 kilometru, ženy o 400 metrů kratší.

Za Fallaovou skončila druhá Stina Nilssonová ze Švédska a po kolizi dalších Švédek si pro bronz překvapivě doběhla Norka Mari Eideová. Zatímco ženské finále se jelo od startu v ostrém tempu, mužský závod o medaile nabídl taktickou bitvu.

Na jednom ze stoupání šestice i zastavila jako při sprintech v dráhové cyklistice. Sprint rozjížděl z čela Klaebo a Pellegrina těsně porazil. "V kvalifikaci mi to moc nešlo, bylo to těžké, ale postupně jsem se dostal od čtvrtfinále do tempa. Ve finále jsem chtěl jet do finiše z druhé pozice, což se mi povedlo a teď tady stojím jako vítěz," usmíval se norský mladík, letošní vítěz Tour de Ski a vedoucí muž Světového poháru, který bude na MS útočit na další tituly.

Klaebo ale málem vypadl v semifinále. Musel se tlačit dopředu před Sergeje Usťugova, což se mu povedlo. Naštvaný Rus po příjezdu do cíle do Nora lehce najel, pak do něj ještě strčil rukou a od rozhodčích dostal za nesportovní chování druhou žlutou kartu. Byl proto diskvalifikován.

Fallaová ve finále od startu vedla a za sebou si vezla trojici Švédek. Vítězka kvalifikace Maja Dahlqvistová měla kolizi s Jonnou Sundlingovou a připravily se o medaile. Fallaová projela cílem suverénně první.

"Měla jsme skvělé lyže a všechno prostě vyšlo. Je to úžasný den," řekla osmadvacetiletá Norka. Fallaová má doma vedle zlata ze sprintu na předloňském MS v Lahti rovněž dva bronzy a je olympijskou vítězkou v této disciplíně ze Soči 2014. Navíc prodloužila dominanci Norek ve sprintu na MS, vyhrály popáté za sebou a posedmé z deseti soutěží od zařazení sprintu do programu šampionátů.

Dvacetiletá závodnice Dukly Liberec Beranová obsadila v kvalifikaci 28. místo a ve čtvrtfinále jela po startu chvilku třetí. Postupně se propadla na chvost a po kolizi s Američankou Julií Kernovou před půlkou spadla a dojela poslední.

"Na to, jak jsem si kvalifikaci pohlídala a jelo se mi dobře, jsem pak ve čtvrtfinále spadla hned v první zatáčce. Neměla jsem na to se tam probojovat, oproti Američance jsem měla malé lokty a pak už se jen snažila dojet do cíle," uvedla Beranová po premiéře a zároveň derniéře na MS v seniorské kategorii. "Jsem strašně ráda, že jsem tady mohla startovat, a přála bych každému, aby se na takovou akci někdy podíval," dodala.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články