Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Buly - debata expertů

Zlín pomáhá zvedat gólman Hromada, který ještě v sobotu chytal druhou ligu

Praha - Překvapivá opora pomohla v extralize hokejistům posledního Zlína k výhrám nad Litvínovem a na Spartě. Trápící se úřadující mistr vyřešil obsazení brankářského postu angažováním třiadvacetiletého Petra Hromady, který chytá za druholigový Vsetín.

Petr Hromada v brance Zlína
zdroj: ČTK autor: Pavel Paprskář

V pátek naskočil extraligový debutant ve 37. minutě za stavu 1:4 místo Libora Kašíka a pomohl k výhře nad Litvínovem 6:5 v prodloužení. V neděli na Spartě nastoupil Hromada poprvé od začátku a 29 úspěšnými zákroky pomohl k vítězství 4:3 v prodloužení.

První celý zápas mezi elitou si po skoku o dvě soutěžní patra výše mohl vychutnat. Sparťané jej dokázali překonat jen v přesilovkách. "Nevěděl jsem, co od toho mám čekat. Byla to pro mě premiéra. Snažil jsem se jen jít do brány a chytat co nejlépe, jak umím. Ze začátku to bylo dost těžké, protože Sparta měla přesilovky, které umí výborně. Nakonec to nějak vyšlo," řekl Hromada.

O startu na Spartě se dozvěděl v neděli ráno. "Chytal jsem ještě v sobotu za Vsetín v Břeclavi a ráno mi volal pan (trenér) Vlach, že nastoupím od začátku," vyprávěl vsetínský odchovanec, který ani při svém bleskovém vstupu do extraligy nestihl pocítit nervozitu. Nepočítal moc, že by se proti Litvínovu dostal do branky.

"Děkuji hlavně vedení Zlína, že si všimlo brankáře, který chytá o dvě ligy níž. Zpočátku jsem byl rád, že se mohu podívat na extraligový trénink. Jak to vůbec vypadá a funguje v extraligovém klubu. Jsem rád za tu šanci, kterou jsem dostal. Jsem tam první měsíc a dostal jsem se do brány tak rychle, že jsem nestačil být ani nervózní. Řekli: 'Jdi do brány,' a šel jsem, nestačil jsme si to ani tak užít jako teď na Spartě," uvedl Hromada, který už měsíc se Zlínem trénoval.

Petr Hromada
zdroj: ČTK autor: Pavel Paprskář

Před startem na Spartě byl prý v klidu, atmosféra historie holešovické haly a pražského klubu na něj nedolehla. "Když jsem byl v juniorce, tak už jsme tady hráli. Už když jsme přijeli, byl jsem hlavou v zápase a soustředil jsem se. Ale samozřejmě jsem tu historii vnímal. Lidi mi říkali, ať si to užiju, že startovat na Spartě je sen. Snažil jsem se si to užívat a přitom dělat věci, na které jsem zvyklý, a udržet se v koncentraci, abych nedostal nějaký hloupý gól a klukům to moc nepokazil," prohlásil gólman.

I dnes zůstane v zápřahu, za Vsetín bude chytat v Opavě. "Čtyři dny takto po sobě jsme asi ještě nezažil. Je to taková premiéra, ale dokud se vyhrává, tak je to lepší. Tělo více regeneruje, nemáte v hlavě ani chmurné myšlenky, které berou sílu. Se Vsetínem se nám daří, jsme první. Se Zlínem jsme teď taky dvakrát vyhráli, sice až po prodloužení, ale to se taky počítá," prohlásil Hromada.

Je nám líto, video expirovalo.
Sestřih a ohlasy utkání Sparta - Zlín

Přitom v 56. minutě duelu na Spartě už myslel, že to pro Zlín špatně dopadne. Lukáš Cingel totiž střelou z mezikruží využil už třetí domácí přesilovku a Zlín prohrával 2:3. "Já jsem tu střelu ani neviděl. Měli to dobře rozestavěné. Jeden střelec byl na středu, další u tyče. Dostali jsme předtím dva góly přihrávkou na druhou tyč, tak jsem se díval spíš po tom hráči a ani jsme přes naše blokujícího hráče neviděl, že vystřelil," uvedl.

Gólmani to mají těžké v každé lize

Hned za půl minuty ale úřadujícího mistra rozjásal vyrovnáním Oldrich Kotvan. "Byla to strašná úleva. Spadlo to ze mě i z celého týmu," doplnil Hromada, který si mohl vychutnat vítěznou radost po 41 vteřinách prodloužení. Petr Čajánek překvapil z rohu Filipa Novotného, jenž si srazil přihrávku na Jakuba Svobodu do branky.

"To je strašně těžká situace pro gólmana, když si musí hlídat tyčku a dívat se i do středu hřiště, jestli nemá komu nahrát. Pokud je hráč chytrý a nastřelí to tam, tak se stává, že si gólman nafackuje sám. Taky to nemám rád," dokázal se Hromada vžít do pocitů Novotného.

V brance Zlína se v této sezoně už prostřídali stejně jako při minulém mistrovském ročníku Luboš Horčička, Tomáš Štůrala a Kašík, který tým dovedl k titulu. Teď dostal příležitost jako čtvrtý Hromada a klub navíc získal na hostování z Karlových Varů Davida Honzíka, který chytal za druholigový Sokolov.

Hromada přechod ze třetí nejvyšší soutěže nebere pro gólmana jako velký skok. "Je rozdíl v rychlosti, v tvrdosti střelby a chytrosti hráčů, ale vesměs si myslím, že gólman to má těžké v jakékoliv lize, i v té druhé," dodal.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články