Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Kooperativa NBL 2023/2024

Channel One Cup odehraje zkušený výběr. Nechybí v něm Krejčí, Frolík či Kovář

Druhá akce hokejové reprezentace v sezoně se blíží. Kouč Filip Pešán představil zkušený výběr pro prestižní ruský turnaj Channel One Cup, v jehož rámci první utkání 16. prosince sehraje národní tým v Praze proti Finsku. Soupiska skýtá několik zajímavých hráčů včetně letošních navrátilců z NHL Davida Krejčího a Michaela Frolíka. Do Ruska pojede i Jan Kovář, Milan Gulaš či Vladimír Sobotka. V týmu není žádný nováček.

Je nám líto, video expirovalo.
Frolík se vrací do hokejové reprezentace

Brankářskou trojici tvoří třinecký Marek Mazanec a Roman Will se Šimonem Hrubcem z KHL. V týmu není žádný nováček.

Vedle tří gólmanů je ve výběru osm obránců a 15 útočníků. Deset hráčů zastupuje domácí extraligu, devět nominovaných je z Kontinentální ligy. "Petr (Nedvěd) je v současnosti na inspekční cestě v zámoří, ale samozřejmě se velmi významně podílel na tvorbě tohoto týmu," řekl Pešán s připomenutím, že generální manažer má v této sezoně hlavní zodpovědnost za složení týmu místo trenéra.

"Oproti minulému turnaji ve Finsku je to tým starší a zkušenější, a to z několika důvodů. Zaprvé jsme zatím kromě Romana Červenky, jenž stále nemá proticovidovou vakcínu, nedostali žádnou omluvenku, zatímco minule na turnaj ve Finsku se omlouvalo sedm nejzkušenějších hráčů. Doufám, že tentokrát těch omluvenek tolik nebude," přál si Pešán.

"Druhým důvodem je, že chceme mít ten tým o něco zkušenější, protože se nám nedaří hra v oslabení a chceme být úspěšnější. Proto jsme i v nominaci přihlédli k několika hráčům, kteří jsou specialisty na tuto situaci. Pořád také pracujeme s variantou neúčasti hráčů NHL na olympijských hrách. A s touto variantou musíme pracovat až do 10. ledna, kdy se musí NHL vyjádřit, zda hráče uvolní, nebo ne," doplnil Pešán.

Třiatřicetiletý Frolík hájil české barvy naposledy v květnu 2019 na mistrovství světa v Bratislavě v neúspěšném boji o bronz proti Rusům. Mezitím ukončil dlouholeté působení v NHL a v říjnu se upsal na dvě sezony Lausanne. O dva roky mladší Kovář z Zugu patří k hlavním hvězdám švýcarské nejvyšší soutěže a na posledním MS v Lotyšsku byl kapitánem týmu.

Krejčí, jenž oblékl reprezentační dres naposledy v květnu 2018 na šampionátu v Dánsku, po minulé sezoně odešel z Bostonu do Olomouce. Podle předchozích vyjádření s ním Nedvěd s Pešánem počítají napevno pro únorovou olympiádu v Pekingu. Na druhém podniku série Euro Hockey Tour po listopadové Karjale má Krejčí odehrát jen domácí zápas s Finskem ve čtvrtek 16. prosince v Praze.

Stejně tak má bohaté zkušenosti s NHL i čtyřiatřicetiletý Sobotka, jenž reprezentoval naposledy na MS v Paříži v roce 2017. Na tři sezony se následně vrátil za moře po předchozím působení v Kontinentální lize. Minulý ročník začal ve Švýcarsku, ale poté se přesunul do současného působiště Sparty.

Z tria brankářů pouze dva odcestují na turnaj do Ruska. "Marek Mazanec je se situací obeznámený, měl by být k dispozici pouze na tréninkové dny v Praze, ale bude připravený v případě nějakých zdravotních problémů odcestovat s námi do Moskvy," nastínil Pešán.

Kapitán Českých Budějovic Gulaš naposledy hrál za reprezentaci předloni 12. prosince v domácím duelu ve svém tehdejším působišti Plzni proti Finsku při výhře 4:3 v prodloužení. Byl to jeho jediný start od mistrovství světa 2019, kde na velké mezinárodní akci debutoval. Brzy šestatřicetiletý hráč byl pozván již na Karjalu, ale kvůli zdravotním potížím se musel omluvit.

Nominace na turnaj Channel One Cup v Praze a Moskvě (15.-19. prosince):

Brankáři: Marek Mazanec (Třinec; 2 zápasy), Šimon Hrubec (Omsk/KHL; 18), Roman Will (Čeljabinsk/KHL; 14),

obránci: David Musil (Třinec; 44 zápasů/0 branek), Jakub Jeřábek (Spartak Moskva/KHL; 60/5), Lukáš Klok (Nižněkamsk/KHL; 32/4), Jakub Krejčík (Dinamo Minsk/KHL; 101/4), David Sklenička (Jokerit Helsinky/KHL; 56/1), Jan Ščotka (Jyväskylä/Fin.; 9/0), Libor Šulák (Vladivostok/KHL; 40/5), Petr Zámorský (Örebro/Švéd.; 64/2),

útočníci: Matěj Blümel (19/6), Adam Musil (oba Pardubice; 18/2), Jakub Flek (Karlovy Vary; 25/6), Michal Řepík (86/27), Vladimír Sobotka (oba Sparta; 41/9), Milan Gulaš (České Budějovice; 54/5), David Krejčí (Olomouc; 34/7), Andrej Nestrašil (Třinec; 35/6), Lukáš Jašek (6/1), Jiří Smejkal (oba Pelicans Lahti/Fin.; 22/2), Michael Frolík (Lausanne/Švýc.; 49/12), Tomáš Hyka (Čeljabinsk/KHL; 26/6), Jan Kovář (Zug/Švýc.; 139/33), Lukáš Sedlák (Čeljabinsk/KHL; 9/5), Michael Špaček (Frölunda/Švéd.; 20/2).

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články