Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
V šachu

Myšák vystřelil prodloužení, v nájezdech už ale čeští junioři na Finy nestačili

Čeští junioři statečně vzdorovali favorizovaným Finům. Na mistrovství světa hokejistů do 20 let v Edmontonu si připsali svěřenci Radima Rulíka čtvrtý bod, když po výhře nad Slovenskem (5:4) padli 3:4 po nájezdech se Suomi. Český tým vedl v první třetině 2:0, nakonec ale v 53. minutě zachraňoval alespoň bod a poslal duel do prodloužení kapitán Jan Myšák. V zápase zapsal gól a asistenci stejně jako Jiří Kulich. V nájezdech byli úspěšnější Seveřané v poměru 2:1.

Do první šance se dostal v úvodu Šapovaliv, ale gólmana Meriläinen nepřekonal. V 6. minutě pomohla po Lambertově průniku Bednářovi horní tyč. V čase 6:36 se ale radovali z vedení Češi. Z pravé strany z úhlu překvapil finského gólmana Chmelař.

Při vyloučení Järventieho ve 12. minutě zvýšil Kulich. Nejlepší střelec letošního mistrovství světa osmnáctek se po Myšákově vyhraném vhazování trefil z pozice z levého kruhu. Rulíkův výběr už krátce předtím dotlačil puk do finské branky, ale bylo to až po odpískání.

V 15. minutě nevyužil zaváhání české defenzivy Aatu Räty, jehož bekhendový blafák zlikvidoval Bednář levým betonem. V čase 16:28 Finové při Gutově trestu snížili. Heimosalmi nabil na pravý kruh Järventiemu, který zamířil přesně k protější tyči. Ještě před pauzou zlikvidoval český gólman Koivunenovu možnost.

Vyrovnání se dočkali Seveřané ve 24. minutě, kdy překonal Bednáře také z pravého kruhu Puutio. Kouč Rulík zkusil trenérskou výzvu, jestli českého gólmana před inkasovanou brankou neatakoval Määttä. Gól platil a Finové navíc získali přesilovou hru, při které trefil Kemell tyč. Na druhé straně měl možnost Szturc.

V úvodu třetí třetiny měl velkou možnost Kulich, ale Meriläinen udržel nerozhodný stav. Ve 45. minutě nezamířil z dobré pozice přesně Špaček. Při Lambertově vyloučení byl blízko gólu Kulich, ale Meriläinena zastoupil spoluhráč.

Češi se ubránili při Szturcově trestu, ale hned šest sekund po jeho konci poslal Finy poprvé do vedení Aatu Räty. V 53. minutě po tlaku dotlačil puk u pravé tyče za finského gólmana Myšák a vynutil prodloužení. To Finové neodvrátili ani při Měchurově pobytu na trestné lavici.

V nastavení gól napadl a v nájezdech se prosadili za Finy Järventie a Simontaival, zatímco za český tým jen Myšák.

Mistrovství světa hokejistů do 20 let v Edmontonu (Kanada):

Skupina A:

Česko - Finsko 3:4 po sam. nájezdech (2:1, 0:1, 1:1 - 0:0)

Branky a nahrávky: 7. Chmelař, 12. Kulich (Myšák), 53. Myšák (Gut, Kulich) - 17. Järventie (Heimosalmi, O. Kapanen), 24. Puutio (Simontaival, Jurmo), 51. Aatu Räty (Hirvonen, Niemelä), rozhodující sam. nájezd Simontaival. Rozhodčí: Hiff, Kowalski - Huseby, Mackey (všichni Kan.). Vyloučení: 4:2. Využití: 1:1.

Sestavy:

Česko: J. Bednář - Ticháček, Jiříček, Svozil, D. Špaček, Hamara, A. Čech - Myšák, Gut, Kulich - Chmelař, G. Szturc, I. Ivan - Ryšavý, Menšík, J. Kos - Měchura, Šapovaliv, T. Urban. Trenér: Radim Rulík.

Finsko: Meriläinen - Nurmi, Niemelä, Heimosalmi, Viro, Puutio, Jurmo, Rafkin, Rajaniemi - Kemell, Aatu Räty, Hirvonen - Simontaival, J. Määttä, Järventie - Lambert, Koivunen, Helenius - Liukas, O. Kapanen, Väisänen. Trenér: Antti Pennanen.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články