Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Branky, body, vteřiny

Vejmelka vynuloval Švýcary, reprezentace vyhrála Švédské hry bez ztráty bodu

Čeští hokejisté porazili ve Stockholmu Švýcarsko 3:0 a ovládli Švédské hry bez ztráty bodu. Ve třetí třetině vyrovnaného duelu skórovali obránce Tomáš Kundrátek a útočníci Petr Holík s Jakubem Vránou, který zamířil v power-play do prázdné branky. Ve svém druhém reprezentačním startu vychytal čisté konto brankář Karel Vejmelka. Tým kouče Kariho Jalonena navázal po týdnu na triumf na Českých hrách v Ostravě.

Radost českých hokejistů
zdroj: ZUMA autor: Simon Hasteg

"Tyhle tři zápasy tady nám dodaly porci sebevědomí. Proti Švédsku, Finsku i Švýcarsku jsme nastoupili pokaždé s trochu odlišnou taktikou. Myslím, že po taktické stránce si umíme dobře poradit. Tým také dokáže být při cestě za vítězstvím trpělivý. A hodně nám pomohl i Vejmelka v brance, výborně chytil dva nebo tři sólové úniky," řekl Jalonen.

Duel se Švýcarskem, s kterým Češi ještě pod vedením Jalonenova předchůdce Filipa Pešána prohráli v předkole play-off na olympijských hrách 2:4, byl generálkou na mistrovství světa ve Finsku. Do něj vstoupí český tým příští týden v sobotu zápasem proti Velké Británii.

Jalonen nasadil stejně jako v sobotu proti Finsku do hry všech šest posil z NHL - gólmana Karla Vejmelku, beky Filipa Hronka s Radimem Šimkem a útočníky Tomáše Hertla, Dominika Simona a Jakuba Vránu.

Jeho protějšek Patrick Fischer postavil jen dva ze šesti hráčů ze Severní Ameriky - beka Jonase Siegenthalera z New Jersey a útočníka Piuse Sutera z Detroitu.

Odpočívat nechal zadáky Deana Kukana z Columbusu a Janise Mosera z Arizony a útočníky Nica Hischiera z New Jersey a Tima Meiera ze San Jose.

Úvod utkání velké šance nenabídl. Vejmelka si poradil s Corviho střelou, na druhé straně prověřil Aeschlimanna především Blümel.

Ve 14. minutě ujel Riat, ale český gólman mu zabránil ve skórování vyrážečkou. Další nebezpečné střely vyslali Loeffel a Suter. Švýcarský brankář si poradil s pokusy Vrány, Červenky a Musila.

Na přelomu první a druhé třetiny se Češi ubránili při Jiříčkově vyloučení, po přesilovce zahrozil střelou a za chvíli i tečí Heim. Ve 23. minutě se dostal do úniku Vrána, ale bekhendovým blafákem na Aeschlimanna nevyzrál.

Při Forově vyloučení zasáhl švýcarský gólman proti Chlapíkovi, jehož našel Vrána, a k dorážce před odkrytou brankou se nedostal Stránský.

Po návratu z trestné lavice unikl Fora, ale Vejmelka šanci zlikvidoval vyrážečkou. O chvíli později si poradil i s Künzleho možností.

Při českém tlaku Švýcaři zblokovali Hertlův pokus a Holík přestřelil. Potom měl příležitosti zase soupeř, ale Bertschy neměl přesnou mušku a s Heimovým zakončením si poradil Vejmelka. Aeschlimann zastavil Vránovu ránu z pozice mezi kruhy.

Jalonenův výběr se bránil úspěšně při Simonově čtyřminutovém trestu. Gólman Arizony vytěsnil ramenem Corviho střelu z pravého kruhu a poradil si i s dorážkou Eggenbergera, který následně fauloval a zkrátil švýcarskou početní výhodu o 112 sekund.

Při hře čtyř proti čtyřem v přečíslení nabil Hertl Vránovi, jenž ale minul branku. Další možnost měl po rychlém kontru Červenka, ale Aeschlimann puk vytěsnil. Bezbrankový stav nezměnili ani Thürhauf tečí před českou brankou a střelou z mezikruží Jordán.

Na přelomu druhé a třetí části Češi odolali při Vránově pobytu na trestné lavici. Aeschlimann pak efektně ukryl v lapačce Hertlovu střelu, ale ve 45. minutě při Thürhaufově vyloučení už inkasoval. Jiříček nabil na levý kruhu Kundrátkovi, který se trefil do protějšího horního rohu.

V čase 52:06 pojistil náskok Holík, který se prosadil bekhendovým zakončením z pozice mezi kruhy. Při Červenkově vyloučení sáhli Švýcaři k power-play, v které pokračovali i po jejím skončení a 151 sekund před koncem do prázdné branky dovršil výsledek Vrána.

"V týmu je pohoda, je to cítit. Budeme na to chtít navázat i na mistrovství světa, dobře do toho turnaje vstoupit. Doteď šlo hlavně o to, abychom si zažili systém. Máme nové trenéry, myslím, že se do toho ale všichni dostali. Možná jsme ani nečekali, že to bude výsledkově až takhle dobré," uvedl kapitán Roman Červenka.

Švýcarsko - Česko 0:3 (0:0, 0:0, 0:3)

Branky a nahrávky: 45. Kundrátek (Jiříček, Červenka), 53. P. Holík (Krejčík), 58. Vrána (Hertl, Simon). Rozhodčí: Harnebring, Eriksson - Lundgren, Svensson (všichni Švéd.). Vyloučení: 3:5. Využití: 0:1. Diváci: 500.

Švýcarsko: S. Aeschlimann - Egli, Siegenthaler, Fora, Frick, Glauser, Marti, Loeffel - P. Suter, Corvi, Künzle - Scherwey, Ambühl, Thürkauf - Rod, Bertschy, Riat - Miranda, Heim, Eggenberger. Trenér: Patrick Fischer.

Česko: Vejmelka - Hronek, Šimek, Kundrátek, D. Musil, D. Jiříček, Krejčík, Moravčík, Jordán - Blümel, Krejčí, Červenka - J. Vrána, Hertl, Simon - M. Stránský, P. Holík, Chlapík - H. Zohorna, Černoch, Flek. Trenér: Kari Jalonen.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články