Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Kometa Cup

Ve Frýdku vedle juniorů, v Třinci po boku legend. Trvalo mi si zvyknout, usmívá se Zbořil

Hraje své první extraligové finále, a to přitom ještě nedávno hrál jen první ligu za Frýdek-Místek. Obránce Mikuláš Zbořil pomáhá Třinci v boji o zlatý hattrick a přiznává, že mu trvalo, než si zvykl na to, že hraje na ledě se samými hvězdami české soutěže.

Mikuláš Zbořil (vpravo)
zdroj: ČTK autor: Pryček Vladimír

"Je to super. Něco nad rámec očekávání, když jsem šel do Frýdku. Tak blízko poháru asi nikdy nebudu a takové zápasy už si taky asi nikdy nezahraju. Takže si to užívám a přeju si, ať to dotáhneme do nejlepšího konce," řekl Zbořil. V zápasech působí jistě. "Snažím se to spíš užít. Možná větší tlak zažívají mí rodičové, děda, přítelkyně. Ti jsou vždycky nervózní. Já to beru, jak to je, odevzdám maximum. A buď to bude stačit, nebo ne."

Třinec si jej poprvé vytáhl, když měl tři obránce na olympijských hrách v Pekingu. "Pro mě to byl šok. To jsem vůbec nečekal," řekl Zbořil. "Chvilku jsem se sžíval se soutěží, se zázemím, prostředím a personama, co jsou v kabině. Přece jenom, když vedle vás sedí Nesty, Růža (Nestrašil a Růžička), tak je to něco jiného, než když sedíte mezi juniorama ve Frýdku. To mi chvíli trvalo, ale myslím, že zápasy v základní části mi pomohly se docela adaptovat."

Vydržel jen čtyři zápasy, v nichž i jednou skóroval. V play-off už kromě prvních dvou zápasů s Mladou Boleslaví nechyběl v obraně Třince. "Jsem tady jak v Survivoru, přežívám zápas od zápasu," pousmál se Zbořil. "Vím, že tady nemám pevnou pozici, musím hrát na maximum, musím se vyvarovat chyb. Takhle jdu zápas od zápasu, nepřipouštím si to. Vím, že se může stát, že už nenaskočím, ale neberu si to tak," řekl.

Vůbec není znát, že měl před play-off na kontě jen 23 extraligových startů. "Přijde mi, že když si nasadím třinecký dres, tak jako kdyby mi naskočila stamina (výdrž), jak je to ve videohrách. Hned se cítím daleko víc neohrožený, víc sebevědomý. Je to rozdíl, když kolem sebe máte takové spoluhráče, kteří vám na ledě v různých situacích pomohou. Někde jinde by vás nechali třeba vytrápit. Hraje se tady suprově," pochvaloval si.

Příjmení má na beka ideální, Zbořil ale s úsměvem řekl, že jej hokejově moc nevystihuje. "Spíš se to snažím ubruslit nebo hrát pozičně a holí. Nejsem nějaký pořízek, který by to boural. To nemám rád, nevyžívám se v tom a ani to moc neumím," řekl.

Zbořil posílil třinecký klub z Přerova, kde si Oceláři v průběhu minulé sezony vyhlédli i Ondřeje Kacetla. Gólman, se kterým předtím přestali počítat v Pardubicích a Brně, dovedl mužstvo k titulu a také v letošním ročníku má nejlepší brankářské statistiky.

"My jsme Kácovi tehdy hrozně pomohli. Pamatuju si, že byl úplně hotovej, ale když přišel do Přerova, byla tam super parta a začal si hokej zase užívat. Všichni věděli, že má potenciál, akorát neměl zrovna hokejově šťastné období. Co je v Třinci, vyletěl a dokazuje svoje kvality, ať už to bylo v loňském play-off, nebo letošním. Chytá výborně! Kácovi to moc přeju," řekl Zbořil.

Série pokračuje třetím a čtvrtým zápasem v Praze. Před vyprodanou O2 arenou ještě nehrál. "Dřív by mě to asi svazovalo. Teď si to spíš užiju. Během zápasu se na hlediště moc nesoustředím, nějak to extra nevnímám. Budu se soustředit na hru. Možná v pauzách během střídání se trošku pokochám atmosférou. Těším se, udělám si divácký rekord. A budu dětem vykládat, před kolika lidma jsem hrál," uzavřel Zbořil.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články