Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
58. Rally Šumava Klatovy

Tohle jsem ještě nezažila, jak se semkla celá skupina, říká Erbanová

Dvě bronzové medaile má ze světového šampionátu v rychlobruslení, jednu ze zimních olympijských her, teď přidala k bruslím hokejku a do sbírky další bronz z hokejového šampionátu v Dánsku. Útočnice Karolína Erbanová si splnila sen a o to víc si užila oslavy s týmem. Už ale myslí na nadcházející sezonu v dresu finského týmu HPK, který působí v Hämeenlinně.

Je nám líto, video expirovalo.
Hokejistky se vrátily z úspěšného MS

"Kdyby mi někdo v roce 2018 řekl, že si za pár let přivezu bronz z hokejového mistrovství světa, asi bych mu nevěřila. Jsem strašně ráda, že mi funguje tělo a i ta hlava se chce profesionálně připravovat. A i přesto, že tam byl jeden covidový rok, kdy jsem nehrála žádný zápas, tak jsem se dostala tak vysoko. Je to pro mě splněný sen," řekl Erbanová po příletu s týmem do Prahy.

Srovnávat úspěchy z rychlobruslení s tím posledním hokejovým ale devětadvacetiletá reprezentantka nechtěla. "To srovnávat nejde. Je to úplně rozdílný svět. V tom individuálním sportu je člověk na všechno sám – sám tam prohrajete, sám vyhrajete. Tady jsem zažila něco, co jsem ještě nikdy nezažila; jak se semkne celá skupina, na celý šampionát vytvoříte vlastně rodinu. A to je něco neuvěřitelného," podotkla Erbanová.

"Je každopádně skvělé, že jsem se dokázala po třech letech dostat na takovou úroveň a spolu s holkama soupeřit s těmi nejlepšími na světě," dodala.

Oslavy však porovnat dokázala. "Musím říct, že týmové oslavy jsem si užila víc. Všechna ta energie, když jsme s holkama přilítly do šatny... Byla vážně obrovská. Celý včerejšek, to bylo něco úžasného. Trošku jsme si zazpívaly, maličko se nám to protáhlo, ale bylo to super. Ale už když se podívám zpátky na přípravný kemp v Česku. Bylo to všechno hodně dlouhé, ale my jsme to naprosto výborně vyladily, a nakonec přivezly bronz," řekla Erbanová.

Zatímco na únorové olympiádě chyběla, ačkoliv pomohla týmu v olympijské kvalifikaci a zůstala jako jedna z posledních vyřazených jen v roli náhradnice, od trenérky Carly MacLeodové dostala šanci.

"Nevím, kde přesně je její hlavní kouzlo, ale Carla je každopádně úžasná s celým svým přístupem. Měla jsem za kariéru hodně trenérů, ale musím říct, že ona přinesla pro mě něco úplně nového, co jsem dosud ze strany trenérů nezažila. Sama si v hokeji hodně prošla, takže si myslím, že ví, jak uchopit ženský kolektiv. Přinesla do týmu obrovskou pohodu a skvěle nám to s ní jde," ocenila Erbanová.

"I při nějakých vyhrocených momentech na střídačce mi přišlo neuvěřitelné, s jakým klidem si zavolá tým a v první moment, kdy je každý ještě trochu rozvrkaný, tak si stojí za tím, co říká. Okamžitě z ní vycházel klid. Musím říct, že to je pro mě něco unikátního," dodala.

Věří, že zisk první medaile ženskému hokeji v Česku hodně pomůže. "Já ženský hokej hodně sleduju. A hodně jsem ho sledovala už v době, kdy jsem byla ještě u rychlobruslení. Už to, že se český tým nejprve kvalifikoval na olympiádu. A teď přišel tenhle úspěch. Věřím, že se tím opravdu roztočilo nějaké pomyslné kolo a půjdeme za tím, aby se celkově zlepšilo vnímání ženského hokeje v republice," ujistila bývalá rychlobruslařská hvězda.

"Myslím, že to je ale už hodně dřiny mnoho let zpátky, není to jen rok dva dozadu. Holky i realizační tým musely přecházet hodně velké překážky, aby došly tam, kam jsme teď došly. Je to opravdu hodně dlouhá cesta. A myslím, že úspěch je hlavně v tom, jak holky ten hokej milují. A stejně tak ho musí milovat ti, kteří českému hokeji pomáhají," podotkla Erbanová.

Další dva dny bude balit před cestou do Finska. "Na severu už by mě měly čekat v sobotu a v neděli zápasy, tak se musím dát trochu do kupy a myslet už na sezonu v klubu. Medaile mě nakopla a moc se na sezonu těším," řekl Erbanová.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články