Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
BBV po 25 letech

Druhá porážka v přípravě. Češi nestačili na Slováky, góly dávali extraligoví zástupci

Po prohře s Německem podlehli čeští reprezentanti Slovákům ve Spišské Nové Vsi 1:3 a v přípravě na mistrovství světa v rámci Euro Hockey Challenge padli podruhé v řadě. Gólově se činili hráči z české extraligy – na 1:1 srovnával za české barvy Matěj Blümel z Pardubic, za soupeře se prosadili Peter Čerešňák z Plzně v přesilovce a Mislav Rosandič z Liberce. Odveta se odehraje v sobotu v Trenčíně, přímý přenos sledujte na ČT sport a ČT sport Plus od 14:40.

"Jeden vstřelený gól ve dvou zápasech je málo, na to se musíme zaměřit. Když chcete vyhrát zápas, musíte dát více než jednu branku. K utkání se mi těžko hledají slova. Chtěli jsme vyhrát a vrátit se na vítěznou vlnu, ale Slováci byli lepší," řekl kapitán Jan Ščotka.

Slováci o své první výhře nad českým výběrem od srpna 2017 rozhodli ve druhé části, v níž dokázali dvakrát překonat brankáře Petra Kváču. Svěřenci trenéra Kariho Jalonena si tak připsali druhý nezdar v pátém zápase před blížícím se vrcholem sezony.

"Bylo to kvalitnější utkání než proti Německu a myslím si, že to je pro nás dobře. Viděli jsme hráče, jak jsou schopni na takové úrovni hrát. Problémem dnes byly tři tresty za fauly hokejkou i naše špatná hra v početní výhodě. Vedle toho jsme ztráceli hodně puků," zhodnotil Jalonen.

V brance českého týmu nastoupil stejně jako v předešlém duelu proti Německu v Chomutově Kváča, do sestavy se poprvé dostali obránce Jeřábek a útočník Kousal.

Češi byli v úvodu střelecky aktivnější, brankáře Tomka ale překonat nedokázali. V 8. minutě byl vyloučen Kodýtek a kapitán slovenského výběru Čerešňák přesnou střelou nad Kváčovu vyrážečku otevřel skóre.

Hosté dokázali rychle odpovědět. Holík posunul do brejku Blümela a pardubický útočník se potřetí v přípravě na MS zapsal mezi střelce. "Na podobných akcích během tréninku hodně pracujeme. Holas (Holík) mě skvěle našel a já už jsem měl za úkol jen překonat gólmana, což se mi povedlo," řekl Blümel.

Vrátit vedení na stranu Slovenska mohl Bučko, neuspěl však stejně jako na druhé straně Zdráhal.

Český tým poté přežil druhé oslabení, ale ve 22. minutě Kváča podruhé inkasoval. Tamáši přešel přes Jiříčka a při svém reprezentačním debutu si připsal první gól. Útočník Banské Bystrice mohl vzápětí svůj střelecký účet rozšířit, v přesilovce ale trefil jen tyč.

Slováci se následně ubránili v dalším oslabení a ve 29. minutě se dočkali třetí branky, když se po akci Minárika trefil Rosandič. Zkušený liberecký bek také v národním týmu skóroval poprvé. Snížit mohl Zdráhal, ale neuspěl stejně jako ve 33. minutě Hladonik, jenž nedokázal Tomka překonat z trestného střílení.

Ve 42. minutě se do slibné šance dostal Faško-Rudáš, svého klubového spoluhráče z Liberce v české brance ale nepřekonal. Při Skleničkově vyloučení zahrozil v oslabení Černoch, ale jinak Slováci měli zápas pod kontrolou. Dvoubrankový náskok ve svém prvním přípravném zápase před MS ubránili i při závěrečné power-play povýšené vyloučením Kollára.

"Myslím, že s výkonem můžeme být spokojení. Byl to náš první zápas v přípravě, ale hráči plnili naše pokyny. Velmi dobrý výkon podal brankář Matej Tomek, který působil sebejistě a podržel nás. Skvělá byla i atmosféra," přidal superlativy kouč Slováků Craig Ramsay.

Euro Hockey Challenge ve Spišské Nové Vsi:

Slovensko - ČR 3:1 (1:1, 2:0)

Branky a nahrávky: 9. Čerešňák (Krištof, Liška), 22. Tamáši (Kollár, Ivan), 29. Rosandič (Minárik, Sukeľ) - 10. Blümel (Holík, Kaňák). Rozhodčí: Snášel, Korba - Šoltés, Štencel (všichni SR). Vyloučení: 3:4. Využití: 1:0. Diváci: 4343.

SR: Tomek - Rosandič, Čerešnák, Jánošík, Bučko, Ivan, Mudrák, Koch, Romančík - Liška, Krištof, Lantoši - Mucha, Sukeľ, Faško-Rudáš - Valach, Tamáši, Kollár - Honzek, Mikúš, Minárik. Trenér: Craig Ramsay.

ČR: Kváča - Zábranský, Ščotka, Jeřábek, Krejčík, Jiříček, Sklenička, Budík, Kaňák - Blümel, Holík, Smejkal - Zdráhal, Černoch, Cienciala - Kousal, Kodýtek, Flek - Beránek, Hladonik, Fridrich. Trenér: Kari Jalonen.

Zdroj
ČTK, ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články