Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Branky, body, vteřiny

Překonali koronavirus, teď pomáhají. Hokejisté Motoru darovali plazmu, zapojit se chce i Zlín

Trojice hráčů Českých Budějovic a spolu s nimi také generální manažer Stanislav Bednařík darovali krevní plazmu. Extraligový nováček následoval tým Sparty, který daroval takzvanou rekonvalescentní plazmu minulý týden. Chystají se na to také zlínští Berani, kteří odevzdali kontrolní vzorky krve a zařadili se mezi potenciální dárce.

Hokejisté Zlína na krevních testech
zdroj: ČTK autor: Dalibor Glück

V českobudějovickém klubu byli jako vhodní dárci, jejichž plazma může po prodělání nákazy koronavirem pomoci ostatním, vybráni vedle Bednaříka také útočníci Martin Beránek, Vít Christov a Radek Prokeš.

Z hráčů a trenérů klubu se přihlásili dobrovolně ale i další, zejména z českobudějovické mládeže, kudy nákaza také prošla.

"Celá procedura není nijak nepříjemná. Všichni v transfuzním centru se k nám chovali velmi mile, a tak nám to poměrně rychle uteklo. Jsme moc rádi, že jsme mohli alespoň touto formou pomoct," uvedl manažer Stanislav Bednařík.

Na hematologicko-transfuzním oddělení zlínské nemocnice odevzdali kontrolní vzorek hráči, realizační tým a vedení Beranů.

Většina členů klubu se z onemocnění zotavila před měsícem, 16 z nich proto mohlo přijít odevzdat vzorek, ze kterého se při rozboru zjistí, zda se v jejich plazmě nachází potřebné protilátky.

"Přišli jsme jako klub. Nejen hráči, ale i všichni ostatní, kteří covid-19 prodělali. Epidemiologická situace v zemi není dobrá, musí pomoci každý, kdo může," uvedl marketingový manažer klubu Libor Kožík.

Primářka oddělení Jana Pelková je vděčná, že klub zareagoval na prosbu o spolupráci. "Věříme, že příklad hokejistů k nám přivede k odběrům další lidi, kteří se z onemocnění covid-19 uzdravili," uvedla primářka.

Z krajských nemocnic se rekonvalescentní plazma odebírá ve Zlíně a Uherském Hradišti. Ve zlínské nemocnici odevzdaly kontrolní vzorek desítky lidí, plazma se odebírala deseti z nich.

"Použila se již při léčbě jednoho pacienta. Připraveny jsou další dvě jednotky covidové plazmy," řekl zástupce nemocnic Zdeněk Dvořák. V Uherskohradišťské nemocnici se zatím odebralo 30 vzorků a plazma od jednoho dárce, k léčbě zatím využita nebyla.

Zda budou mezi členy hokejového klubu vhodní dárci rekonvalescentní plazmy, se bude vědět příští týden.

"Protilátky obsažené v rekonvalescentní plazmě působí tak, že jsou schopny obalit virus způsobující onemocnění a zničit ho. Důležité je, aby je dostal pacient hned v počáteční fázi nemoci, kdy viru není v organismu tolik. Byť jde o způsob léčby, který je ještě v počátcích, je na celém světě zdokumentováno mnoho případů, kdy rekonvalescentní plazma přispěla k záchraně životů pacientů," uvedla Pelková.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články