Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Olympiáda dětí a mládeže 2024

Potvrzeno: MS v hokeji se letos neuskuteční

Hokejové mistrovství světa se s definitivní platností neuskuteční. Turnaj, který mělo v květnu uspořádat Švýcarsko, byl kvůli pandemii koronaviru zrušen. Informovala o tom rada Mezinárodní hokejové federace IIHF. Rozhodnutí padlo poté, co pojišťovna uznala, že současná situace kvůli zásahu vyšší moci neumožňuje MS odehrát.

zdroj: REUTERS autor: Vasily Fedosenko

"Je to tvrdá realita, které musí čelit mezinárodní hokej, ale kterou musíme přijmout," prohlásil prezident IIHF René Fasel.

"Koronavirus je celosvětový problém a vyžaduje velké úsilí vládních orgánů v boji proti jeho šíření. IIHF musí udělat vše pro to, aby tento boj podpořila. Musíme prozatím nechat sport stranou a podporovat jak vládní orgány, tak hokejovou rodinu," dodal dlouholetý šéf světové federace, který se měl s IIHF po šampionátu rozloučit.

Je nám líto, video expirovalo.
Trenér Říha o zrušení MS: Jsem prostě smutný

Ve Švýcarsku v současné době platí zákaz všech akcí do 30. dubna. Pro pořadatele je to velká, i když v posledních týdnech očekávaná rána. Rozhodnutí Rady IIHF přijímají. "Pro organizační výbor je to samozřejmě velké zklamání. Pro všechny jde o výjimečnou situaci, teď je třeba vyřešit všechny zbývající otázky," řekl generální sekretář organizačního výboru letošního MS Gian Gilli.

Na turnaj s rozpočtem přes 30 milionů eur (815 milionů korun), který se měl konat v Curychu a Lausanne od 8. do 24. května, bylo prodáno přes 300 tisíc vstupenek.

Zásadní byl postoj pojišťovny, u níž je šampionát pojištěn. "V tomto ohledu došlo k průlomu - pojišťovna v podstatě uznala fakt, že ten stav, co je v Evropě i ve světě, uspořádání a odehrání mistrovství světa neumožňuje. Pojišťovna uznala, že zasáhla vyšší moc. V tomto ohledu je celá věc teprve na začátku, ale uznání toho stavu a potvrzení nároku na pojistné bylo velmi důležitým krokem," řekl český zástupce v radě IIHF Petr Bříza.

V jakém rozsahu bude pojistka vyplacena a zda budou uhrazeny kompletní náklady, nechtěl pětapadesátiletý bývalý brankář předjímat. "Je to celé teprve začátek. Je to věc příštích týdnů a měsíců, nikdo o tom v tuhle chvíli nechce spekulovat. Půjde tam každopádně o dvě základní oblasti. První je nárok IIHF jakožto marketingového partnera a druhým samozřejmě nároky organizátorů a organizačního výboru," uvedl Bříza.

"Výjimečná situace vyžaduje výjimečné kroky"

Titul z Bratislavy měli obhajovat Finové. Kouč Miloš Říha na závěr svého angažmá u české reprezentace přišel o možnost vylepšit loňské čtvrté místo a ukončit čekání na medaili, které trvá již od zisku bronzu z roku 2012.

"Pro týmy, hráče a fanoušky je zrušení mistrovství světa určitě zklamáním, vývoj ovšem k takovému rozhodnutí směřoval. Výjimečná situace vyžaduje výjimečné kroky a světový hokej není výjimkou," uvedl šéf českého hokeje Tomáš Král.

"Česká reprezentace se na šampionát dlouhodobě připravovala a v průběhu sezony předváděla výkony, za které bych chtěl hráčům, trenérům i členům realizačního týmu poděkovat," doplnil Král. Český tým vede seriál Euro Hockey Tour po třech turnajích o skóre před Švédskem.

Světový hokejový šampionát se od svého vzniku v roce 1920 nekonal v letech 1940 až 1946 kvůli druhé světové válce a jejím následkům. Poté, co přestal být součásti olympijských her, se nehrál ani v olympijských letech 1980, 1984 a 1988.

Odcházející reprezentační trenér Miloš Říha:

"Jsem smutný, protože v celém realizačním týmu a svazu jsme dělali všechno pro to, abychom tu medaili získali, a pracovali na tom ještě líp než v loňské sezoně."

Pro český hokej tak definitivně skončila sezona. Extraliga i ostatní soutěže byly zrušeny minulý týden. V pátek byly zrušeny zápasy Euro Hockey Challenge, které se měly za účasti české reprezentace hrát v dubnu. České hokejové hry v Brně, závěrečný turnaj Euro Hockey Tour, byly z původního termínu 30. dubna až 3. května přesunuty na 27. až 30. srpna.

Po předčasném ukončení převážné části ligových soutěží čekají na vývoj situace hokejisté v NHL i nižší AHL a v Kontinentální lize, jejichž soutěže byly přerušeny.

Výroční kongres IIHF, který se měl konat v závěru MS, bude v náhradním termínu. Sportovními důsledky zrušení mistrovství světa v různých výkonnostních a věkových kategoriích se zabývá soutěžní a koordinační výbor IIHF, který předloží svoje závěry radě a výročnímu kongresu IIHF.

Může se příští MS konat ve Švýcarsku?

Pořadatelé dalších šampionátů jsou určeni až do roku 2025. Příští rok se turnaj bude konat v Bělorusku a Lotyšsku, potom ve Finsku, v Rusku, v Česku a v roce 2025 si rozdělí pořadatelství Švédsko a Dánsko. O případném posunu a zařazení Švýcarska bude jednat kongres IIHF.

"Přesunout mistrovství světa do jiné země nelze. Případné přeložení MS ve Švýcarsku na příští rok je tématem, které musí projednat kongres na základě faktu, že pořadatelé mistrovství světa jsou určeni až do roku 2025," uvedly internetové stránky IIHF.

Zrušením MS odpadl také plánovaný ceremoniál uvedení nových členů Síně slávy IIHF. Do ní měli přibýt 24. května v Curychu Alexej Jašin, Kimmo Timonen, Ryan Smyth, Mathias Seger a Mark Streit.

Zdroj
ČTK, ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články