Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Magazín EURO 2024

Pešán po vítězství nad Finskem: Počet střel neberu jako měřítko, počítám šance

Sedmé utkání v přípravě na mistrovství světa v Lotyšsku, sedmé vítězství. Hokejová reprezentace porazila v úvodním startu na Českých hrách 2:1 Finsko, ale hlavní kouč Filip Pešán měl přes povedený výkon i úspěšný výsledek k vystoupení národního týmu několik výhrad. Přímý přenos utkání Česko – Švédsko sledujte od 19:40 na ČT sport a webu ctsport.cz.

Trenér hokejové reprezentace Filip Pešán
zdroj: ČTK autor: Šimánek Vít

"Bylo to velice vyrovnané utkání. Okénka v obraně jsme měli jak my, tak soupeř. Byli jsme aktivnější a o ten jeden gól jsme možná byli lepší. Myslím, že jsme narazili na nejlépe bruslící tým v turnaji. Chvíli nám to trvalo, ale pak jsme se Finům v bruslení vyrovnali. Byli jsme důraznější v osobních soubojích, což asi rozhodlo," hodnotil Pešán.

Úspěch ho mohl těšit o to víc, že se Čechům podařilo dobýt plný tříbodový zisk i přesto, že gólově udeřil jako první soupeř. "Povedlo se obrátit zápas. Je dobré, že se nám daří utkání otáčet a že dokážeme najít cestu k výhře. Našeho plánu se držíme během celého duelu. Jsem rád, že jsme takhle trpěliví," ocenil Pešán.

Jeho svěřenci Seveřany výrazně přestříleli, na pokusy mezi tyče vyhráli 37:22. "To sice ano, ale počet střel neberu jako měřítko aktivity týmu či převahy. Počítám šance. A těch jsme neměli až tolik – vzhledem k času, který jsme odehráli v útočném pásmu. Je ale třeba říct, že jsme narazili na výborného soupeře do defenzivy," zdůraznil Pešán.

Přestože si Češi pomohli k obratu i jednou využitou přesilovkou, třiačtyřicetiletý trenér by rád viděl lépe sehrané početní výhody. "Mělo to být lepší. Už o přestávkách jsme s Martinem Strakou říkali, že nám chybí daleko víc agresivity a zakončení. Držení puku v přesilovce nic neznamená. Na výborného brankáře Finů jsme hledali nějakou cestu a nakonec jsme ji našli. V přesilovkách si ale potřebujeme pomáhat více." 

Výborně opět zachytal Roman Will a nahlas se přihlásil do boje o pozici týmové jedničky pro šampionát v Rize, která by měla i s ohledem na zkušenost s MS v Bratislavě před dvěma lety připadnout Šimonu Hrubcovi. "Nechtěl bych z toho vyvozovat nějaké důsledky. Roman odchytal fantastický zápas. To je vše," podotkl Pešán.

Nastínil i změny v sestavě pro dnešní zápas se Švédy. "Měli by nastoupit Filip Hronek s Filipem Zadinou, kteří se k nám ve středu připojili. V brance by měl být Šimon Hrubec."

Jan Kovář
zdroj: ČTK autor: Vít Šimánek

 A připojit se má i zkušený útočník Jan Kovář, který se Zugem vyhrál švýcarskou ligu. "Nepředpokládám však, že by hned nastoupil do utkání," upozornil Pešán.

Z NHL dorazí obránce Libor Hájek s útočníkem Filipem Chytilem z New York Rangers. "Jakub Vrána s Dominikem Kubalíkem přijedou později a nejspíše nestihnou zasáhnout do turnaje," připustil Pešán.

Vyhlíží také příjezd obránce Lukáše Kloka, čerstvého finského šampiona s Lukko Rauma. "Lukáš se v nejbližších dnech dostaví do kempu a zapojí se do turnaje. Měl by odehrát sobotní zápas. Jsou tam ale ještě drobné detaily. Budeme to řešit operativně až v den zápasu," zakončil Pešán.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články