Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Lyžování ČR 2024

Toronto poslalo Mrázka do Chicaga, český gólman znovu po roce mění dres

Brankář Petr Mrázek byl v zámořské NHL vyměněn z Toronta do Chicaga. Maple Leafs navíc vedle českého gólmana obětovali volbu v 1. kole letošního draftu a získali volbu ve 2. kole.

Blackhawks, do jejichž kádru patří i útočník Dominik Kubalík, si již z 25. místa vybrali amerického obránce Sama Rinzela, kanadský klub si následně zvolí během dnešního pokračování výběru talentů z 38. pozice.

Třicetiletý Mrázek se loni koncem července upsal Torontu na tři roky za celkem 11,4 milionu dolarů. Má tak před sebou ještě dvě sezony z kontraktu, jež mu v průměru zaručuje příjem 3,8 milionu dolarů ročně.

"Výměny jsou součástí hokejového života, je to prostě business. Věděl jsem, že to může přijít, ale byl jsem v klidu. Ve smlouvě jsem měl klauzuli se seznamem týmů, do kterých mě mohli vyměnit. Chicago bylo jedním z nich. V posledních dnech jsem byl s agentem v kontaktu a jsem nadšený, že jdu právě do Chicaga," uvedl Mrázek.

Ostravský rodák Mrázek zasáhl v uplynulém ročníku do 20 utkání, z nichž v 18 byl v zahajovací sestavě. Vychytal 12 výher, ale měl nejhorší průměr obdržených branek na zápas (3,34) i úspěšnost zákroků (88,8 procenta) za celou svou kariéru v NHL, do níž vkročil v sezoně 2012/13 ještě jako hráč Detroitu.

Mrázek byl v průběhu minulého ročníku kvůli svým výkonům několikrát terčem kritiky. Po polovině března Maple Leafs dokonce umístili českého gólmana na takzvaný waiver list a nabídli jej tak ostatním týmům v NHL.

Mrázek následně vychytal ve dvou zápasech výhru s úspěšností 93,1 procenta, ale v tom dalším se na ledě Bostonu zranil a zůstal kvůli potížím s třísly dlouho mimo hru.

Nakonec šlo o jeho poslední start za Toronto. "Mé zdravotní trable z minulé sezony jsou už pryč, takže se moc těším na novou výzvu," řekl Mrázek.

Celkem má 141. hokejista draftu 2010 v NHL na kontě 295 startů (268 od začátku) a 140 vychytaných vítězství.

V průměru inkasoval 2,64 branky na utkání při úspěšnosti 90,9 procenta a ve 24 případech udržel čisté konto.

Pět nul z celkem 29 zápasů udržel v play-off, kde má průměr 2,43 a úspěšnost 91,1 procenta. Chytal i za Philadelphii a Carolinu.

Pro Blackhawks, kteří letos podruhé za sebou chyběli v bojích o Stanleyův pohár, šlo v případě Mrázka již o třetí čtvrteční výměnu.

Útočníka Alexe DeBrincata poslal klub do Ottawy a obdržel volby v prvním a druhém kole letošního draftu a ve třetím kole draftu 2024. Další útočník Kirby Dach zamířil do Montrealu za volby v prvním a třetím kole letošního draftu.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články