Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Cyklotoulky

Rittich je rád za další rok v NHL, ve Winnipegu chce napravit nepovedenou poslední sezonu

David Rittich podepsal s Winnipegem roční smlouvu s platem 900 tisíc dolarů, který je pro něho nejnižší za poslední sezony. Přesto je spokojený. Devětadvacetiletý jihlavský rodák je nadšený, že místo úvah o návratu do Evropy může pokračovat v nejlepší lize světa. A věří, že si svými výkony řekne o další prodloužení působení v zámoří, byť chápe, že do mužstva přichází jako dvojka za Connorem Hellebuyckem.

David Rittich
zdroj: ČTK/AP

"Se smlouvou ve Winnipegu jsem samozřejmě spokojený, jelikož budu dál v nejlepší hokejové lize na světě a o tuhle příležitost jsem nechtěl přijít. Jsem rád, že to dobře dopadlo a budu tak další rok v NHL. Uvidíme, jak se to bude vyvíjet dál. Samozřejmě udělám vše proto, abych v NHL zůstal, pak ať se děje vůle boží," uvedl Rittich.

Rittich poprvé okusil NHL v sezoně 2016/17. Poslední dva ročníky, z nichž v tom prvním odešel z Calgary, mu však příliš nevyšly. A i když pro něho byla prioritou NHL, nezastíral, že variantou byl případně i návrat do Evropy.

"Byl jsem si samozřejmě vědom toho, že sezona nebyla úplně ideální. Nedostal jsem moc prostoru. A když ten prostor přišel, byl jsem nerozchytaný. Chytat jednou za měsíc přece jen není ideální. Ale co bylo, to bylo. Já se teď koukám dopředu a chci odchytat co nejvíc zápasů. A úvahy ohledně návratu do Evropy? I takové byly, ale jsem rád, že můžu pokračovat v NHL," zdůraznil Rittich.

Dobře si přitom uvědomuje, jak silného konkurenta bude v brankovišti Jets mít. "Samozřejmě vím, že v týmu je jako jednička Connor Hellebuyck, který je jedním z nejlepších gólmanů v lize. Vím ale také, že nějaké zápasy dostanu. Budu se je snažit vyhrát s co možná nejlepšími čísly. Je to ošemetná situace. V takové jsem už byl za Mikem Smithem (v Calgary) a podařilo se mi ho přechytat. Tak uvidíme, co se stane," přemítal Rittich.

Ze smlouvy měl velkou radost i šéf hokejové sekce agentury Sport Invest Robert Spálenka. "David měl velké přání pokračovat v NHL a zabojovat tam o svoji budoucnost. Nebylo to jednoduché, ale výsledkem je dobrý kontrakt v zajímavě skládaném týmu. Connor Hellebuyck je navíc jednou z gólmanských osobností, která může Davida při společné práci opět posunout. Měli jsme pro Davida zajímavé nabídky také z Evropy v čele se švýcarskými týmy, o to více si vážím jeho obrovské touhy poprat se o šanci v nejlepší lize světa," uvedl.

Winnipeg pro Ritticha bude třetí kanadskou destinací ze čtyř angažmá v NHL po Calgary a Torontu. "Už jsem si říkal, že Kanada pro mě bude už asi uzavřená věc, ale jak je vidět, tak ne. Vracíme se tam a já se těším. Kanada má své kouzlo. I když tam bude zima, člověk to může zvládnout. Už jsem tam párkrát byl a oproti Calgary to asi nebude až takový rozdíl," přemítal Rittich.

Na Nashville, který byl v NHL jeho poslední zastávkou, bude vzpomínat v dobrém. "Mimo tu hokejovou stránku velice dobře, protože se nám tam narodil syn, což je to nejkrásnější. Udělal jsem si tam navíc kamarády, o které si myslím, že už nikdy nepřijdu. A po té hokejové stránce - i špatná zkušenost je zkušenost. A já to tak beru," konstatoval Rittich,

Z kádru Jets zná Adama Lowryho a Kristiana Reichela. "Tak tam nebudu úplně sám. S pár lidmi z klubu jsem mluvil. Cíle a plány Jets? Každý tým má ty nejvyšší. Všichni chtějí odehrát dobrou základní část, postoupit do play-off a pak se porvat o Stanley Cup," řekl Rittich.

Prozradil, že pozměnil přípravu přes léto. "Probíhá trošku jinak než v minulých letech. Je to trošku jinak zaměřené, ale silově a kondičně je to zase na vysoké úrovni a věřím, že přijedu připravený velice dobře. Už teď probíhá šestý týden a já věřím, že ta letní příprava je dobře nastavená," uvedl.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články